В рубриката "Златните" ви срещаме с двукратния олимпийски шампион по спортна стрелба Таню Киряков. 

"Футболът е мечтата на всяко едно дете, защото в квартала се играеше. Но там не можеше да се стреля с прашка и фунийки. Бях две години в спортното училище с футбол, след това явно не е било моето. Баща ми започна да се занимава с други състезатели и аз започнах да стрелям. Първите ми три изстрела бяха на пушка", сподели Таню Киряков в специално интервю за "България сутрин".

"Пушката най-лесно се усвоява, там имаш три опорни точки, при пистолета няма опорна точка. Имаш два крака и една ръка, затова се започва по-трудно, тромаво, с по-голямо настояване. Пушката по-лесна за усвоява, затова се започва първо с нея", обясни Киряков.

Той си спомни, че първото му състезание е било в Силистра. 

"Аз се чувствах готов, когато се чувствах натоварен. Това трябва да ти даде увереност, че каквото си правил на тренировка, може да го направиш на състезание, иначе не ставаш. Аз, например, не съм ходил на състезание в смисъла на това, за да отида за състезанието. Ходил съм да проверявам до какво състояние съм стигнал на тренировката. Не трябва да има разлика с тренировката и това, което правиш, но е друга обстановката", призна двукратният олимпийски шампион пред Bulgaria ON AIR.

Таню Киряков добави, че подготовките за състезания протичат почти през целия ден, а понякога и през нощта. "Ако предстои пътуване, целта е да може да се изгради режим. Ставането през нощта е лесно, много е важна физическата подготовка. Има хора, които са непукисти, аз съм такъв, трудно може да ме трогне нещо", категоричен е той.

"Отивах на състезание и не мислех нищо, аз четях книги, докато пътувах с автобуса или гледам филм. Отивам на състезанието и единственото нещо е същинската част. При нас тактиката може да се смени във всеки един момент. С никого не говорех, като приключи състезанието и край - аз съм си избрал този метод на работа, за да мога да се съсредоточавам", допълни легендарният състезател.

Попитан дали е обиден на държавата, Киряков отговори: Ако бях чувствал нещо, дали щях да съм взел бронзови медали, да имам три европейски титли и втори златен медал... Никога не ми е пукало за това, не говорим дали държавата ми е дала нещо или не, българският народ достатъчно е отделил от залъка си", заяви Киряков.

Гледайте целия разговор във видеото