Бившият капитан на Левски - Владимир Гаджев даде интервю пред "Тема Спорт", в което говори по горещите въпроси на "Герена". Той сподели впечатленията си от съвместната работа с Николай Костов при първия му престой начело на "сините" и дали наставникът ще успее във втория си опит в Левски. Гаджев коментира жребия на столичани в Лигата на конференциите, както и този за Първа лига.

Владо, какви са очакванията ти за новия сезон? Ще успее ли Левски да се включи в битката за титлата?

-Бих казал, че Левски има по-важен път от това да стигне до титлата. Не мисля, че е нещото, което е най-важно за клуба. Винаги е хубаво и наистина им го пожелавам да са в борбата за златните медали и с повече късмет и шанс да успеят да стигнат до първото място, но според мен процесите, които трябва да се случат на "Герена" от финансова гледна точка, са по-важни.

А ще успее ли клубът в тази битка - да разреши финансовите си проблеми и да бъде покрит прословутият дълг към НАП?

-Да, винаги съм бил оптимист за състоянието на Левски. Така и трябва да бъде. В крайна сметка това води до положителна развръзка. Надявам се в най-скоро време да се случи.

Това по-всяка вероятност ще премине и през продажба на основни футболисти...

-Това вече ръководството на клуба ще прецени и по какъв точно начин да стане. Защото продажбата на футболисти съответно води до отслабване на отбора. Левски притежава много класни играчи за нашите стандарти. При напускането на някои от тях отборът ще бъде отслабен. Вече въпросът е хората, които ръководят клуба, да намерят баланса. Убеден съм, че това ще направят и по този начин хем да се подобри финансовото състояние на Левски, хем и тимът да се намира в челото на класирането.

Правилен избор ли бе Николай Костов за нов треньор на Левски, тъй като преди това се споменаваше името на Саво Милошевич?

-Много неща се говореха и в крайна сметка каква е била истината, можем само да гадаем. Смятам, че Николай Костов е правилен избор. Саво Милошевич го познавам като футболист, а като треньор не мисля, че щеше да бъде удачен вариант. Предполагам, че ръководството е преговаряло с други наставници и след като се е спряло на Николай Костов, е преценило, че той ще бъде най-добрият избор. В крайна сметка са важни резултатите и се надявам той да се справи. Да съумее да изгради още по-силен отбор, за да може Левски да е по-напред в класирането в края на сезона.

Ти работи с Костов при първия му престой на "Герена". Какви са впечатленията ти за него?

-Това беше много отдавна и предполагам, че оттогава се е развил, подобрил и осъзнал какво се е случило в онзи период. Надявам се да е малко по-спокоен и да е разбрал каква е българската действителност, защото до онзи момент не беше работил в голям наш клуб. Имаше известно напрежение, дано сега престоят му да е доста по-успешен, което му го пожелавам.

На какво държеше при работата си с футболистите?

-За дисциплината вече се спомена. Но не съм чул някой треньор да е казал, че не държи на нея. Тези клишета са ясни. Дисциплината не се държи само от наставника, а и от самите футболисти. Всеки е професионалист и трябва да бъде отговорен по всяко едно време на денонощието, ако иска да постига резултати. Така че тя не зависи само от треньора. На мен ми направиха добро впечатление доста неща в работата му. Държи много на хранителния режим, а изискванията в тренировъчния процес и идеите му за футбола са страхотни. Въпросът е, доколко са приложими в България, защото нашето първенство е някак по-странно от останалите (смее се) и футболът, който се играе, е по-различен. Надявам се новият треньор да остане по-спокоен с цялото напрежение, което ще има в Левски, за да може да си свърши работата по най-добрия начин.

Какво е мнението ти за жребия на Левски в Лигата на конференциите, където сините ще играят срещу победителя от двойката Хегелман - Шкупи?

-Винаги съм казвал, че жребият няма никакво значение. В крайна сметка това са просто имена на клубове и въпросът е какво ще се случи по време на самите мачове. Благосклонен, труден, тежък, това са първоначални приказки. Важното е футболистите доколко ще бъдат готови за тези двубои и как ще се представят в тях. Не знам защо в България продължаваме да твърдим, че има слаби отбори. За съжаление вече няма такива, за които можем да кажем, че всеки един роден тим ще спечели срещу тях. Трябва да бъдем по-умерени в приказките си, футболистите да се подготвят и излизайки в мачовете, да са в най-доброто си състояние, за да елиминират дадения съперник.

Какво мислиш и за старта на новото първенство, където Левски започва с мачове срещу ФК ЦСКА 1948 и Ботев Пловдив?

-Жребият е същият, както за Лигата на конференциите. Така или иначе ще трябва да играеш срещу всички отбори. По кое време на сезона, няма никакво значение. Всички започват от равен старт. Почти няма слаби отбори в първенството и мачовете са непредсказуеми. Конкуренцията не е никак лоша и дано стане интересен шампионат. Зависи пак от това, доколко ще са отпочинали футболистите и как ще са подготвени, защото паузата между сезоните бе много кратка. Въпросът е кой отбор ще съумее да се подготви най-добре за началото на кампанията и как ще влезе в първенството.

Имаше ли играч, който да отличиш през миналата кампания?

-Да, няколко футболиста са, но в последно време силно впечатление ми прави Асен Митков. Няма как да не се види от хората, които разбират от футбол. Разполага с огромен потенциал.

Останалите няма какво да ми правят впечатление, защото са доказани футболисти. По-скоро такова ми правеше как Асен Митков се включваше, особено в последните няколко мача. Посочвам него, защото повечето играчи в тима са по-опитни и е ясно, че притежават силни качества. Доказали са се, а има и млади, които вече от доста време играят за Левски. Най-важното е да продължават по този начин, да бъдат спокойни, защото притежават нужната класа. Дано отборът да бъде и подсилен на определени позиции.

Успя ли Ивелин Попов да се превърне в лидера на Левски?

-Той си е лидер и няма с какво да успява. Както по-рано казах, Ивелин е от футболистите, които са доказали себе си и не е нужно да бъде хвален. Неговата игра не ми прави впечатление, защото много добре познавам качествата му. Със сигурност е хубаво, когато в Левски има такива играчи, както и Николай Михайлов, въпреки че не пази в момента, те с опита си помагат на младите. Полезно е за отбора да има такъв тип футболисти, за да поемат тежестта от напрежението. Виждаме и огромното израстване на Анди Краев, който се превърна в ключов футболист за сините. Пропуснах да го спомена заедно с Асен Митков. Вдигна страшно много нивото си.

Колко ще липсва Филип Кръстев?

-Това ще видим в течение на сезона. Филип Кръстев е футболист, който разполага с огромен талант. Пожелавам му да се реализира в чужбина, защото има качествата. Въпросът е какво му липсва, за да го направи. Играеше много добре в Левски. Имаше и моменти, в които не се представяше на чак толкова високо ниво, и то защото в дадени епизоди играеше негов тип футбол. Но определено разполага с големи качества и доколко ще липсва, можем да кажем, след като минат първите няколко мача. Асен Митков не е лоша алтернатива. Също и Анди Краев, ако не бъде продаден, както и Асен Чандъров. Има футболисти, които да играят на тази позиция. Няма незаменими хора.

Как ще коментираш напрежението, което се създаде между феновете и ръководството след напускането на Станимир Стоилов?

-Доколкото знам, г-н Стоилов сам реши да напусне. Не съм чак толкова навътре в нещата, за да коментирам създалото се напрежение. Каквото и да кажа, няма да съм адекватен. Не съм наясно какво се изисква от двете страни и точно какво не е наред.