Ботев Пловдив продължава без победа от началото на сезона. И по всичко личи, че новата кампания ще изкопира старата, когато канарчетата за една бройка щяха да се окажат забъркани в битката за оцеляване. Слаб 2 – такава е оценката за жълто-черните до моментау пише "Тема спорт". Доказва го и статистиката, в която също властва „2“ – едва 2 равенства, 2 загуби, само 2 отбелязани гола в четири мача, 2 спечелени точки. Тоест, Ботев взима по средно 0.5 пункта на двубой, вкарва и по толкова попадения. А ако трябва да вземем малко от показателите на тима от края на миналия шампионат, ще видим, че нещата са още по-зле и отиват от 2 към 1 – в последните 11 двубоя за първенството отборът е спечелил само веднъж. След завръщането на канарчетата на новия стадион „Христо Ботев“ активът им е 1 равенство и 6 загуби от 7 двубоя. 1 е и вкараният гол. На този фон е напълно логично публиката на „Колежа“ да се топи като лански сняг. А останалите на трибуните да искат собственика Антон Зингаревич и хората му да се оттеглят. С кредит на доверие се ползва единствено новият треньор Станислав Генчев. Едва ли обаче и той ще е безкраен, ако представянето на състава не се подобри драстично.

От година и половина насам Ботев е като „Капълъ чарши“. На витрина са изложени куп млади играчи, доведени от всички краища на клуба, които по един или друг начин трябва да бъдат трансферирани. А правенето на отбор е оставено на заден план. На това носене по течението уж щеше да бъде сложен край с назначението на Станислав Генчев, но… Не бе така. Уж щеше да се набляга на българските играчи, но те си остават осезаемо малцинство. Бройката на пристигнали и напуснали/продадени играчи продължава да е внушителна. Но селекцията е много, много закъсняла. Затова и флангови нападатели играят като бекове. На този фон логично защитата на жълто-черните е като разграден двор. И в петък отбраната заедно с вратаря пак бе направена за смях от крилото на Арда Станислав Иванов. И кърджалийци станаха поредният отбор, който отиде, разгледа „Колежа“ и си взе каквото му трябва от там.

Иде ли край на „селекционната центрофуга“, която завлича Ботев на дъното. Шефовете за пореден път поне за пред хората адресираха проблема. И назначиха още един директор (б.а. – едва ли някой може да им хване бройката в последните 18 месеца). „Артур Платек е назначен за нов спортен директор на Ботев. В качеството си на такъв, той ще отговаря както за цялата спортна политика на клуба, така и за тази, касаеща трансферите в първия и втория отбор, както и във всички формации на детско-юношеската школа. 53-годишният специалист е роден в полския град Писковице, като зад гърба си има дългогодишен опит. През последните 10 години е работил за селектирането на млади таланти в немския Борусия Дортмунд. По същото време открива и менажира играчи като Дембеле, Исаак, Аканджи, Холанд, Белингам, Писчек и много други. Доскоро Артур Платек е работил като спортен координатор в Гурник Забже и като спортен директор в Пяст Гливице – клубове, които са в челото на класирането в полската първа дивизия. Под неговото менажиране Пяст Гливице печели сребърен медал в шампионата. Прецизен е както при подбора на нови играчи, така и при тяхното трансфериране.

В кариерата си има придобит богат опит и като треньор на Ягелония Бялесток, Варта Познан, Краковия, Погон Шчечин и други“, така жълто-черните представиха през уикенда полския началник. Въпросът обаче, който вълнува феновете, е: „Ще направи ли Ботев обратен завой в политиката си, или ще видим още от до болка познатото старо?“.

Снимка: Lap.bg.