Локомотив Пловдив се представя страхотно от началото на сезона в Първа лига. Възпитаниците на треньора Александър Томаш съвсем заслужено окупираха върха в класирането. Доказателство за впечатляващите игри на отбора е и фактът, че „черно-белите“ подобриха и клубния си рекорд за поредни победи в шампионата. Феновете на пловдивския клуб са в еуфория и съвсем закономерно вече мечтаят клубът на сърцето им да триумфира отново като шампион точно 20 години след първата си историческа титла.

От около месец Локомотив Пловдив има нов спортен директор в лицето на Илко Пиргов. Дългогодишният вратар на „черно-белите“, който прекрати активната си кариера след края на миналата кампания, се съгласи да даде обширно интервю пред SportLive.bg по повод фурора на отбора, воден от Александър Томаш. Пиргов посочи на какво се дължи доброто представяне на пловдивчани и мислят ли на „Лаута“ за спечелване на шампионата и да се превърнат в клуба, който ще детронира тоталния хегемон в България Лудогорец.

- Г-н Пиргов, отборът на Локомотив Пловдив изумява от началото на сезона и е лидер във временното класиране. Вие лично изненадан ли сте от този факт?

- Не, не съм изненадан. Знам с колко качествени футболисти разполагаме, така че според мен резултатите са в следствие на много работа по време на цялата минала година и подготвителния период. Основната заслуга за отличното начало на сезона е добрата работа на треньорския щаб и страхотната атмосфера в съблекалнята.

- Клубният рекорд за поредни победи в шампионата е подобрен. Ще продължи ли Локомотив Пловдив да пише история?

- Надявам се да продължи. В момента показваме страхотна игра и се надявам победите да продължат, но знаете, че във футбола няма нищо сигурно и всичко трябва да се заслужи на терена.

- С оглед на отличния старт на сезона в клуба мечтаете ли да триумфирате като шампиони на България точно 20 години след историческата първа титла?

- Още сме в началото на сезона, рано е да се говори за титла. Целта пред отбора е да се развива и да радва нашите фенове. Сезонът е дълъг, но никой не може да ни забрани да мечтаем.

- Поставена ли e конкретна цел пред отбора за настоящата кампания?

- Нямаме поставена конкретна цел, но искаме да сме в челото на класирането.

- Единственият мач, който Локомотив не спечели, е  Битката за Пловдив срещу Ботев още в първия кръг. Съжалявате ли, че не успяхте да биете и градския си съперник?

- Винаги е хубаво да победиш Ботев, но с оглед на резултатите ни след мача с тях, не съжаляваме за нищо.

- В последната си среща в Първа лига буквално разгромихте палача на гиганти Крумовград. Имахте ли едно наум в сблъсъка срещу дебютанта в родния елит?

- Добър мач за нашия отбор. Просто ние имахме повече класа от съперника.

- Изненадан ли сте от вялото представяне в шампионата на считаните за основни фаворити за титлата Лудогорец и особено ЦСКА?

- Всеки отбор минава през трудни периоди, това е нормално нещо във футбола. Лудогорец и ЦСКА може би не успяха да намерят баланса между Европейските клубни турнири и вътрешното първенство. Имахме го и ние този проблем преди няколко сезона. Според мен съвсем скоро ще се завърнат на познатото ниво.

- Смятате ли, че ще бъде сложен край на тоталната хегемония на разградчани у нас и възможно ли  е точно Локомотив Пловдив да ги детронира?

- Нека не натоварваме отбора със свръхочаквания, надявам се да продължим с добрите игри .

- Каква е рецептата за постоянството в представянето на отбора?

- Много работа, не съществува някаква магическа рецепта.