Лудогорец удари с 1:0 Левски на "Герена" в голямото дерби от 12-ия кръг на Първа лига. Единственото попадение в мача заби Руан Секо в 25-ата минута.

Така разградчани продължават с терора над "сините" за първенство. "Орлите" вече седем години не са губили шампионатен мач от столичани. За последно това се случи през август 2016 година.

Дербито изобилстваше от нервни изблици, а съдията Георги Гинчев вдигна общо девет жълти картона.

В следващия кръг Левски ще се изправи срещу ЦСКА на стадион "Васил Левски", а Лудогорец посреща Пирин у дома.


Левски започна по-агресивно мача, като във втората минута Джавад Ел Джемили стреля с левия крак, топката премина над напречната греда. Малко по-късно Сундберг успя да играе с глава пред връхлитащия опасно Рикардиньо.

Първите искри на нервност дойдоха с 12-ата минута, когато капитанът на гостите Текпетей удари с лакът този на Левски Краев, а Пьотровски избута Цунами. В следващата минута Жереми Петрис нахлу мощно в наказателното поле на тима от Разград отдясно и падна след съприкосновение със Сон, но съдията Георги Гинчев прецени, че няма нарушение и показа жълт картон на французина за оспорване на решението му.  

Лудогорец успя да излезе напред в резултата при първата си атака в мача. Това стана в 25-ата минута, когато Пьотровски изведе Руан Секо зад защитата отдясно, а централният нападател вкара с мощен удар в близкия ъгъл на Пламен Андреев. Ситуацията бе гледана за евентуална засада, но нападателят на гостите не беше в нередовно положение при паса.

След попадението играта на домакините се разстрои, а Лудогорец започна да действа с по-голямо самочувствие. В 35-ата минута Текпетей успя да стреля с глава след центриране от свободен удар, но прати топката високо над вратата. В 39-ата минута националът Иван Йорданов стреля опасно с левия крак от пряк свободен удар, като топката премина близо до сглобката на гредите на вратата на Андреев.

В 41-вата минута Уелтън успя да се пребори за топката пред наказателното поле на разградчани и нанесе точен удар в долния ляв ъгъл, като вратарят Падт изби топката в корнер.  

В добавеното време на първата част Рикардиньо изскочи опасно отдясно в атаката на Левски, но бе в положение на засада.

На полувремето единственият българин в състава на гостите Иван Йорданов, който игра добре преди почивката, бе сменен от Педро Нареси. Втората част започна с удар на Текпетей, спасен от Пламен Андреев. В ответната атака пред Рикардиньо се отвори добра възможност, но той не успя да ритне добре топката.

В 59-ата минута Ел Джемили центрира остро по земя отдясно, а Рикардиньо засече топката, която се отби в левия стълб на вратата за късмет на Падт и излезе в аут. Малко по-късно съдията Георги Гинчев не се престраши да покаже втори жълт картон за голмайстора на Лудогорец Руан Секо за необмислен шпагат в краката на вратаря Пламен Андреев.

В 67-ата минута Хосе Кордоба стреля над вратата с глава след изпълнение на ъглов удар. В 74-ата минута Фон Витри отправи мощен шут, който бе боксиран от Андреев в корнер. Малко след това Ван дер Каап сбърка, а Руан Секо се опита да промуши топката между краката на Андреев, като Кордоба успя да изчисти пред голлинията в тъч.

В края на мача Левски опита стихиен натиск, който доведе до няколко разбърквания и няколко слаби удари, които не промениха резултата.

Левски допусна трета загуба в първенството. Отборът е на четвърто място с 22 точки. Лудогорец е на шеста позиция с две точки по-малко, но и мач в резерв.

Левски - Лудогорец - 0:1 

Голмайстор: Руан Секо 25

Левски: Пламен Андреев, Жереми Петрис, Келиан ван дер Каап, Хосе Кордоба, Вандерсон Цунами, Андран Краев, Асен Митков (64 - Асен Чандъров), Джавад Ел Джемили (83 - Марин Петков), Уелтън, Ронадло, Рикардиньо (76 - Илиян Стефанов)

Лудогорец: Серджио Падт, Аслак фон Витри, Оливие Вердон, Ноа Сонко Сундберг, сон, Якуб Пьотровски, Клод Гонсалвеш, Иван Йорданов (46 - Педро Нареси), Бърнард Текпетей (84 - Франко Русо), Кайо Видал (73 - Рик Джонатан), Руан Секо (90+5 - Спас Делев)