Футболът ни се обединява само в много хубави и в много лоши моменти. Това заяви бившият президент на Българския футболен съюз Валентин Михов в предаването „Денят започва“ по БНТ. Той коментира продължаващата неяснота около това къде ще се проведе европейската квалификация между България и Унгария, като върна лентата по време на своето управление начело на футболния съюз.

„Когато говорим за футбола, преди 30 години България беше обединена само един ден – когато победихме Франция. Нито един конфликт нямаше. Ние се обединяваме само в много хубави и в много лоши моменти. Това, което се случва в държавата, това рефлектира и във футбола – аз си дадох оставката, когато ми направиха един много лош капан „по български“. Щастлив съм, че България стана четвърта в света. Трябва да питате г-н Михайлов. Аз когато е трябвало, съм си дал оставката, после се оказа, че не е трябвало. Минаха 14-15 години, отказах се, подадох си оставката“, говори той по отношение на периода си начело на централата.

Михов бе категоричен, че не може един кмет да взима решение за провеждането на даден двубой, визирайки новия кмет на Пловдив Костадин Димитров относно срещата на националите с „маджарите“, която в крайна сметка няма да бъде на „Колежа“.

„Разбира се, напрежението е голямо и става още по-голямо – не може един кмет да взима такива решения. Да стане цивилизовано с Конгрес. Аз дойдох да говоря за „Парк де Пренс“. Защо всеки може да разбира от футбол – 33 години демокрация не успяхме да построим 10 стадиона, кой е виновен? Всеки си е в областта. Управленците са рядко явление в България. България се хвали до момента само със спорт. Вчера видях шампион по самбо, как го посрещнаха с гайди – дайте да посрещнем така един икономист, един политик така“.

„Държавата прави стратегия, навсякъде по света се прави подобно нещо. Тръгва се от стадионите. Кой трябва да управлява процеса? Трябва да подготвяме специалистите и треньорите. Много от собствениците повярваха, че разбират от футбол. Уважавам парите, но пък всеки да си знае гьола. Не знам състоянието на Изпълкома. Като президент на Лигата, исках да администрираме цялото първенство – там да се управлява първенството. Но не се получи. С г-н Славков имах доста спорове, не бих казал конфликти“.

Единственото решение на проблемите е провеждането на изборен Конгрес, смята Михов. „Изходът от тази ситуация ще се реши на Конгреса. Злободневието е Боби Михайлов – голяма атака срещу президента, сигурно има мотиви за това. И аз мога да критикувам. Станах случайно президент на футбола благодарение на големите ветерани. Отидох на Конгрес да отбия номера и така станах президент. Не е страшно да подготвиш даден човек – както да се подготви стратегия за футбола. Не е страшно да си подготвиш наследник, това е трудно за възприемане в България. Кой министър-председател си е подготвил заместник?“, допълни той по отношение на изказването на Борислав Михайлов, който разкри, че подготвя свои наследници за президентския пост в БФС.

Бившият президент на централата изрази мнение, че има кадърни хора, но постави под съмнение колко от тях могат да се заемат с управлението на българския футбол. „Аз съм от друго поколение – има кадърни хора. Но колко могат да управляват. Винаги връзвам нещата с политиката. Кадърността на всеки един човек, когато си управленец някъде. Почваш мандат и правиш 2-3 стратегии за този период. Стига да има конкуренция – тя ражда идеи. Във футбола няма такива лица, за които да ходят по 10 000 човека на стадионите – няма ги личностите като Сашо Костов, Гунди, Димитър Якимов. Нямаме подготвени треньори, които да подготвят децата в школите“, направи констатация той и добави за финал:

„Прекрасни са тези 30 години, минаха много бързо – да не чакаме отново толкова много години, за да ни се случи нещо хубаво във футбола“, връщайки се обратно към историческия успех над Франция на 17 ноември 1993 г. в Париж. Именно тази победа ни класира на Мондиала в САЩ, където впоследствие станахме четвърти в света.