В четвъртък се очаква да се проведе заседание на Изпълнителния комитет на БФС, на което президентът Борислав Михайлов вероятно ще подаде оставка, информира „24 часа".

Решението за датата е взето по време на последния мач на националния отбор за годината, в който играчите на новия треньор Илиан Илиев направиха 2:2 срещу Сърбия в Лесковац вчера, като по този начин запазиха баланса му без загуба, но и без победа. Преди четири дни „лъвовете“ завършиха 2:2 и с Унгария, но в София на стадион „Васил Левски“.

На мача бе и президентът на УЕФА Александър Чеферин. През следващата седмица президентът на Българския футболен съюз ще свика спешно заседание на Изпълнителния комитет с цел насрочване на дата за конгрес през следващата година.

„Българският футболен съюз е крайно огорчен и разочарован от онова, което се случи в центъра на София по време на двубоя, но е категоричен, че предвид всички сигнали за провокации, получени от различните държавни и международни институции, крайното решение на УЕФА е абсолютно оправдано. Това бе потвърдено и от присъствалите на двубоя представители на европейската централа – дежурния делегат на срещата, двамата офицери по сигурността, както и специално изпратения за случая съветник на президента на УЕФА. Всички те изразиха мнението, че предприетите мерки и организацията на домакините са направили така, че мачът да се изиграе – защото в противен случай санкциите за българския футбол, респективно за българската държава, щяха да бъдат огромни“, се казва в официално становище на БФС.

В края на становището обаче се уточнява: „През следващата седмица президентът на Българския футболен съюз ще свика спешно заседание на Изпълнителния комитет с цел насрочване на дата за конгрес през следващата година.“

Единственият проблем да има заседание на Изпълкома на БФС в четвъртък е отсъствието на единия от вицепрезидентите на БФС Михаил Касабов, който веднъж вече зае временно поста на Михайлов.

Той веднъж вече бе временен президент на БФС – след мача с Англия в София и расисткия скандал, който доведе до първата оставка на Боби Михайлов. Касабов е на световното първенство за юноши до 17 г. в Индонезия и е резервирал първия възможен полет за България, но ще може да се прибере най-рано в четвъртък. Затова има минимална възможност заседанието да е и в петък.

Но когато и да е, там ще бъде обявена дата за извънреден конгрес на футболния съюз, който най-вероятно ще се проведе през февруари.

Единият кандидат за президент по всяка вероятност ще е Димитър Бербатов, за други засега няма информация.