Човек, задържал се прекалено дълго на властова позиция, задължително развива психически отклонения в своя характер. Това е доказала науката психиатрия с всичките си социални и антропологически клонове.

Неслучайно започвам по този начин сагата за Бобиландия, а темата изобщо не може да се изчерпи само в една вестникарска страница. Но поне може да се постави диагнозата на онова, чийто революционен и решителен апотеоз се случи на шосето между някогашното БСФС и националния стадион „Васил Левски“.

Тази стихийна изява на провокиран вандализъм изобщо не бе случайна, както не са били случайни и първите залпове на крайцера Аврора. Всяка самодържавие и подтисничество рано или късно ражда съпротива, която задължително придобива екстремален характер. Това пък определение го дават либералните социолози. Как обаче бе създадена държавата Бобиландия и което е по-важно – как оцеля цели 18 години, като си създаде резистентен и устойчив характер спрямо територията, която обитава.

Бобиландия, която се населява от не многочислено бобиландско население замести предшественика си Бателандия, като прие и доусъвършенства основните и постулати. Завземането на властта бе извършено с държавен преврат и с класическото използване на предателството. Вождът на Бателандия бе предаден от най-близкото си обкръжение, което отвори досущ като в Илиада портите през нощта и вкара троянския кон, което позволи безкръвната смяна на властта.

Естествено всичко това бе опаковано във фалшива демократичност, която бателандците и след това бобиландците наричат редовен конгрес. Сборище, на което пристигат между 500 и 700 човека, които получават една дузина материални благодарности за това, че ще пуснат правилната бюлетина. Така с псевдодемократични методи се утвърждава един изцяло автократичен, а на моменти и тоталитарен режим.

Как завършва анализът на Жаклин Михайлов, четете в съботния брой на "Тема спорт"