От администрацията на УЕФА дадоха разяснение за тяхната позиция относно срещата между България и Унгария от квалификациите за Евро 2024.

Както е известно, около мача имаше сериозни полемики в страната и бе проведен без публика, а около стадиона се получиха невиждани за футболен мач у нас ексцесии със сериозно пострадали – фенове и полицаи.

От Европейската футболна централа заявиха, че решението да се премести първоначално мача за Пловдив е било тяхно по препоръка от компетентните органи на реда. 

“УЕФА беше информирана от Българския футболен съюз (БФС) за притесненията, изразени от компетентните органи относно организирането на мача от европейските квалификации между България – Унгария. Тяхната оценка на риска подчерта възможността за широкомащабни протести на и около стадиона, които биха могли да повлияят на правилното протичане и приключване на мача.

Препоръката на властите беше мачът да се премести извън София. Отчитайки тези опасения и след собствена задълбочена оценка на риска, администрацията на УЕФА взе решение в съответствие с Регламента на Европейското първенство по футбол на УЕФА да премести мястото на мача в Пловдив, в съгласие с всички страни.

След решение на местните власти в Пловдив за отменяне на разрешението им за домакинство на мача, администрацията на УЕФА отново се срещна с БФС и инстанциите, отговорни за обществения ред в София, за да разгледат ситуацията. Тъй като съответните местни власти потвърдиха, че мачът може да се проведе отново в София, при условие че е без публика, администрацията на УЕФА, съгласно чл. 28 от регламента на състезанието потвърди, че мачът ще се проведе при закрити врати на Националния стадион “Васил Левски”.

УЕФА ще продължи да следи ситуацията и да поддържа комуникация с администрацията на БФС. По нашия стандартен протокол можем да потвърдим, че наши представители ще присъстват на предстоящите президентски избори”, обявиха от УЕФА пред Спортал.

Както е известно, след като Борислав Михайлов подаде оставка преди няколко дни от поста президент на БФС, се очаква на 6 декември официално да бъде насрочен предстоящия изборен конгрес на БФС, които ще е около 15 март 2024 година.

Галерия