През уикенда предстои последният кръг от есенния дял в първенството, който ще определи и кой отбор ще зимува като лидер в класирането. Ситуацията на върха е изключително интересна и цели три тима са кандидати за първото място. От тях много изненадващо този, който държи съдбата си в свои ръце е Черно море. В момента именно моряците заемат челната позиция, като имат равни точки с ЦСКА (по 42), но по-добри показатели в преките мачове (гол като гости на „Армията“). Третият Лудогорец пък е с 39 пункта. Трябва да се отбележи, че орлите са с двубой по-малко (отложеното гостуване на ЦСКА 1948), но то ще се изиграе чак през пролетта.

В събота от 15:00 часа варненци посрещат Славия и ако победят, със сигурност ще посрещнат зимната пауза на върха за първи път в историята си. Това може да се случи и при равенство на „Тича“, стига ЦСКА да не е надиграл Лудогорец в неделя от 17:45 часа. Тогава в най-лошия случай зелено-бели и червени отново ще са с равни точки, а предимството ще е за тима на Илиан Илиев.

Вариантът армейците да зимуват на върха пък е обратният. Те трябва да спечелят по-голям актив от моряците. Т.е. да победят Лудогорец и да разчитат Етър да вземе поне равенство в морската столица, или да стигнат до точка срещу орлите и да стискат палци за победа на болярите.

В сметките обаче влиза и развой, при който ЦСКА, водил в класирането съвсем до скоро, да зимува едва на третата позиция. Това би се случило, ако Лудогорец победи на стадион „Българска армия“. Тогава разградчани със сигурност ще изпреварят червените, като ще имат смазващо предимство в преките си мачове с тях – два успеха. Тимът на Георги Дерменджиев, който цяла есен изоставаше в таблицата, може дори да стане есенен първенец. Това минава през 3 точки в Борисовата градина и загуба на Черно море от Етър. Тогава и трите отбора в челото ще се изравнят с по 42 точки и помежду им ще бъде съставено класиране, касаещо само преките сблъсъци. Там Лудогорец ще излезе първи с 6 пункта в 3 двубоя, Черно море ще е втори с 4 точки от 2 срещи, а ЦСКА ще остане последен само с 1 точица от 3 мача.

Възелът е изключително заплетен, а единственото ясно е, че Черно море ще зимува на една от първите две позиции. Всичко останало обаче ще се проиграе и нареди през уикенда. Съботно-неделната програма на върха в Първа лига обещава да е безкрайно интересна!