Министърът на младежта и спорта Димитър Илиев гостува в предаването "Още от деня", за да разкрие малко повече подробности около финансирането на българските спортисти в хода на олимпийската 2024-а година, както и да говори за развитието на казусите във федерациите по вдигане на тежести, шахмата и футбола.

В студиото Илиев увери, че държавата е отпуснала по-големи средства за настоящата календарна година за всички български състезатели, които ни представят в олимпийски спортове или вече имат спечелена квота за Игрите в Париж през лятото.

"Най-шокиращото за мен, когато влязох в спортното министерство, беше, че видях какъв огромен ресурс разпределя държавата за спорт. Допреди това аз живях с мисълта, че не помага много на спорта. Категорично не съм съгласен. Държавата обаче няма как да отговори на очакванията на всички. Това, което тя прави е да се грижи да има един стабилен финансов ресурс за олимпийските спортове и състезателите, които ни представят в тях. През тази година средствата, които ще бъдат разпределени, са в огромен размер. Всички федерации ще получат повече спрямо миналата година. Освен това отворихме достъпа до публични ресурси за повече федерации. Моята цел е да подсигурим добри условия за българските спортисти и особено за тези, които ни представят на олимпийски игри и световни първенства в олимпийски спортове", коментира спортният министър.

"За да бъде финансиран от държавата, даден спортист трябва да покаже нужното ниво и да влезе в националния отбор на своя спорт. През тази година ние увеличихме драстично средствата за треньорите, защото искаме да върнем престижа на тази професия. Вдигнахме с близо 27% и средствата за спортистите, които вече са взели квоти за Олимпиадата. Аз вярвам, че тазгодишното разпределение на средствата е много добро, включително разполагаме и с резерв, който може да бъде използван при нужда", допълни той.

Бившият автомобилен състезател засегна и темата със задържания с подкуп служител на министерството, който е изнудвал председателят на федерацията по вдигане на тежести Ариф Маджид, както и отражението, което този случай дава върху родните щанги само седмица преди домакинското европейско първенство.

"Моят подход е винаги да давам шанс на служителите. За цялото това време в министерството съм уволнил само един служител. Въпросният човек, хванат с подкупа, е работил там от пет години. На неговото място вече има заместник и сега се надявам европейското първенство да премине успешно, тъй като у нас не е имало подобен форум от 2005-а година. Добрата новина е, че голяма част от средствата от него ще отиде за материално-техническо осигуряване на щангите, защото те са в бедствие по отношение на уредите, с които работят. Залавянето на този служител, който си е позволил да изнудва някого, е добър знак, че институциите работят и всеки, който си позволи подобно нещо в бъдеще, ще носи отговорност", категоричен е Илиев.

Накрая министърът на младежта и спорта сподели впечатленията си от споровете между федерациите по шахмат и актуалната обстановка в българския футбол

"Всичко случващо се в шахмата води единствено до лоши условия за нашите състезатели на международната сцена. Там става въпрос за една борба за власт. Апелирам към двете страни да седнат и да се разберат, защото в противен случай проблемите ще продължат. Ако няма промяна, ние няма да можем да финансираме български отбори на международни състезания и влизаме в един много погрешен цикъл. Държавата иска да помага на българския шахмат, но при така поставените условия няма как да го правим за състезания извън страната", заяви той.

"Представителите на УЕФА и ФИФА изразиха желание да работят прозрачно в подкрепа на българския футбол. И двете организации обещаха да съдействат на БФС с всичко необходимо. На хората вече им е дошло до гуша. Вярвам, че футболната общественост ще избере своя нов лидер, който да я поведе напред, защото твърде дълго вече буксуваме на едно място", завърши Димитър Илиев.