Кандидатът за президент на Българския футболен съюз Георги Градев коментира предстоящия извънреден изборен Конгрес, който ще се състои на 15 март.  Градев заяви, че не му е фиксидея да оглави Централата, като работи с немалко част от клубовете, имащи право на глас. Според него само той, Димитър Бербатов и вероятно Георги Захариев могат да доведат до генерална промяна в родния футбол.

„Събрал съм хора, които разбират от футбола. Аз работя с поне 100-150 клуба от тези, които ще се явят на Конгреса, ежедневно от 20 години. Аз не искам да стана президент на всяка цена. Ако смятат, че съм достоен, нека ме изберат. Аз доказах в шахмата, какво мога. Не казвам, че във футбола ще станем европейски шампиони.

Дори да не стана президент на БФС, ще продължа да бъда във футбола, защото зад мен имат нужда всички наши треньори и футболисти зад граница. Екипът на Димитър Бербатов нямат офис, където да се срещат хората. Ние имаме различни мнения в нашия екип, трябва да има промяна в българския футбол.

Виждам два екипа като флагмани на промяната – нашият и на Димитър Бербатов. Мисля, че и Жоро Захариев спада към тази категория.

Използвахме много ресурс за изготвяне на програмата. Готвили са я специалисти – лиги, футзал, женски футбол, всичко. Наследството е тежко. БФС умишлено отказва взаимодействие в държавата. Няма добре обособена ПФЛ. Трябва да се помогне на професионалния футбол да израства. Защо тези, които са в системата, не направиха тази променя – някои от 40 години са там, някои от пет.

Михаил Касабов защо досега не е инициирал дискусия по въпроса за отделяне на ПФЛ от БФС, за структурирането й, това е възможно от 2019 година. На изборите на 15 март е много важно хората да не си тръгнат веднага след избора на президент. Важно е как ще бъде конструиран Изпълкома – да има представител на феновете, на жените, на клубовете, на треньорите, ФИФА посочва. Това не е НПО.

Клубовете трябва да предложат хора, които да бъдат избрани – например аматьорските клубове да предложат свои представители. След като аз и Стилиян Петров повдигнаха въпроса за проблем във Видин, Михайлов отиде да открие там терен. БФС трябва да прави лесна играта за клубовете, а не има шефове и подчинени. Искам да видя комуникация.

Първо – правна сигурна. Партньорство с държавата. Масов футбол и училища – да върнем масовия футбол. Аз не пропусках мач в 9-10 клас, за мен беше удоволствие да ходя на мач, сега не го виждам в младите. Подпомагаме на аматьорския футбол и нова ПФЛ и нов договор за тв права. За да предпазим клубовете от фалит. Право и ред трябва да бъдат в основата на пирамидата. Смятам, че трябва жесток ремонт на Устава на БФС. Трябва да разширим кръга на членовете на БФС, трябва да вкараме и браншовите организации – съдии, фенове, клубове, женски футбол. Трябва да прекратим порочната практика с временните членове, това е като полубременна жена. Ако не си постоянен член, нямаш право да се състезаваш. В момента 199 клуба на сайта на БФС чакат за прием. Това не трябва да се допуска“, заяви пред Спортал Градев.