На тази дата през 1967 година ЦСКА изиграва първата от трите епични битки от полуфиналите на КЕШ срещу Интер Милано. Под ръководството на старши треньора Стоян Орманджиев „армейците“ стигат до равенство 1:1 пред 67 000 фенове на „Сан Сиро“.

Из архивите на „Армията“ се съхраняват уникални спомени – едно от тях e треньорското тефтерче на Орманджиев, в което наставникът е разписал разсъжденията си за мача и лично е разчертал тактиката за предстоящия мач. От ЦСКА показаха страници от записките.

Ето какво написаха от ЦСКА:

„Армейци,

На днешния ден през 1967 година изиграваме първата от трите епични битки от полуфиналите на КЕШ срещу Интер Милано (Италия). Мачът завършва 1:1 пред над 67 000 зрители на митичния стадион „Сан Сиро“, а в герой за „червените“ се превръща Никола Цанев, вкарал изравнителния гол в 66-ата минута.

Из архивите на „Армията“ се съхраняват уникални спомени – едно от тях е треньорското тефтерче на Орманджиев, в което наставникът е разписал разсъжденията си за мача и лично е разчертал тактиката за предстоящия мач.

„Ще играем с отбор на полуфинал, в който всеки от нас трябва да покаже всичките си възможности. Първо – физически безрезервно, второ – технически и тактически“.

„Концепция на игра на „Интер“ – модерна и съвременна“.

„Играем твърдо, но фаулове пред нашата врата са опасни“.

„Тримата напред играят на принципа всички напред, всички назад, само Цанев врязан напред“.

Коментарите в медиите също не подминават знаменития мач:

„Волята на ЦСКА обезсили прочутия Интер. Големият двубой „Интер“ – ЦСКА „Ч. знаме“ е на устата на всички любители на футбола у нас! Не стихват коментарите за отличното представяне на българския шампион. Макар и ощетени от съдията Влахоянис, с намален състав, армейските футболисти излязоха с горди чела от стадиона „Сан Сиро“ и изпълниха сърцата ни с гордост!

източник: В. Янкулов

Стартов състав:

1. Стоян Йорданов (в), 2. Иван Василев, 3. Борис Гаганелов, 4. Христо Маринчев, 6. Димитър Пенев, 9. Никола Радлев, 11. Аспарух Никодимов, 5. Борис Станков, 7. Кирил Райков, 8. Никола Цанев (к) и 10. Димитър Якимов

Старши треньор: Стоян Орманджиев

Снимка: Официална Фейсбук страница на ЦСКА