Последният епизод от Вечното дерби между ЦСКА и Левски чука на вратата. Двата гранда отново ще се изправят един срещу друг само 20 дни след успеха с 2:0 на „червените“ над „сините“. Сблъсъкът е в събота, а първият съдийски сигнал на Георги Кабаков  на Националния стадион „Васил Левски“ ще бъде даден от 16:15 часа.

Легендарният футболист и треньор на Левски Емил Велев – Кокала даде обширно интервю пред Gol.bg преди Вечното дерби. Последният наставник, извел тима от „Герена“ до титлата, коментира различни аспекти, свързани със сблъсъка между „сини“ и „червени“. Той засегна и теми около ситуацията и бъдещето на Левски.

Ето какво заяви Велев в първата част от интервюто пред медията ни:

- Г-н Велев, предстои последното Вечно дерби за този сезон. Какви са очакванията Ви към битката между ЦСКА и Левски?

- Очаквам да се получи едно хубаво дерби. Надявам се да станем свидетели и на качествен футбол. За съжаление дербито не е битка за първото място, но това е реалността в момента.

Със сигурност ще има заряд. Феновете ще създадат страхотна атмосфера на стадиона. Надявам се, че Левски ще излезе краен победител в сблъсъка.

- Левски обаче се намира в поредица от 4 поредни дербита с ЦСКА, в които няма победа…

- Това е факт. Сега обаче е време тази тенденция в дербитата да се промени.

- В последното от тях „сините“ се представиха неочаквано слабо, като дори нямаха и точен удар към вратата на съперника. Възможно ли е да станем свидетели на подобна картина и 20-на дни по-късно?

- Не смятам, че ще случи същото. Всяко дерби си е само за себе си. В началото на предишното дерби Левски бе по-добрия отбор на терена, но изпусна своите ситуации. След почивката се стигна до фатална грешка и ЦСКА се възползва. Не бих казал, че ЦСКА беше по-добър, просто се възползва по най-добрия начин.

На вратата ни пазеше и млад вратар, който дебютира за Левски именно в дербито. Момчето е талантливо и има качества. Предполагам обаче, че в този мач под рамката ще бъде Пламен Андреев. Като цяло не е здравословно да се сменят толкова често вратарите за мачовете.

- В тази връзка, кой според Вас трябва да пази на вратата в предстоящото дерби?

- Не знам какво точно е състоянието на Николай Михайлов. Той е най-опитен и подходящ за подобен мач, но това го решава треньорският щаб.

- Един от проблемите на Левски, който се забелязва в повечето срещи пред пролетта, е физическото отпадане на отбора през вторите полувремена, но тимът вече не създава и толкова много чисти голови положения, както през есента. На какво се дължи тази слабост и в офанзивен план според Вас, въпреки че причината изглежда ясна?

- Да, тя е очевидна. Отборът не създава толкова много голови положения, както преди Нова година. Причината е ясна – липсата на няколко офанзивни футболисти, които бяха продадени. Визирам Уелтон, Роналдо, а бих включил и Дарлан, който играеше в халфовата линия и имаше по-различна роля от тази на сънародниците си. Отсъствието им се вижда отчетливо.

И срещу Берое в последния мач Левски не създаде кой знае колко много чисти голови ситуации, въпреки че имаше тотално териториално превъзходство. Все пак отборът заслужено се поздрави с успеха.

В ЦСКА пък разполагат с Каранга, който трябва да бъде неутрализиран. Той не е лош нападател.

- Той ли ще е основната заплаха за вратата на Левски, ако играе, а от друга страна има ли лидери в състава на Николай Костов, които да поведат тима към успеха?

- Най-важното е как ще се представи Левски, за да успее да се поздрави с успеха. Хосе Кордоба, Кристиан Димитров и Марин Петков могат да бъдат в ролята на лидери за Левски.

- Как ще коментирате скандала около Каранга, свързан с купонясването му в дискотека преди гостуването на Арда, при което не игра, защото все още не беше напълно възстановен от травма?

- Това е непрофесионално. Един професионален футболист не може да си позволи да го направи. 

- В събота ще има и още една ключова разлика с предишното дерби – на треньорската скамейка на ЦСКА няма да е Нестор Ел Маестро, а Стамен Белчев. Какво е мнението Ви за настоящия наставник на ЦСКА?

- Стамен Белчев е добър треньор. Забелязах качествата му още докато беше в Хасково. При предишния си престой начело на ЦСКА класира отбора в групите на Лига Европа, а тимът не играеше и лош футбол.

- Какви са очакванията Ви към тактическия сблъсък между Николай Костов и Стамен Белчев?

- И двамата си имат своите идеи. За мен като левскар най-важното е Левски да излезе краен победител в дербито.

- Каква все пак е прогнозата Ви за мача?

- Надявам се победата да е за Левски.

ОЧАКВАЙТЕ И ВТОРА ЧАСТ ОТ ИНТЕРВЮТО С ЕМИЛ ВЕЛЕВ ПРЕД GOL.BG

Автор: ИЛИЯН РАДКОВ, Gol.bg