Ботев Враца обърна Пирин с 2:1 в Благоевград на старта в групата на изпадащите в плейофите на Първа лига. Поражението за „орлетата“ дойде точно в деня, в който стана ясно, че клубът ще има нови собственици.

Хората на Христо Янев, който е бивш треньор и на благоевградчани, постигнаха жизненоважна победа в битката за оцеляване , въпреки че от 54-ата минута играха с човек по-малко заради червен картон Браян Мендоса.

Пирин откри резултата в 8-ата минута чрез Иван Тасев. Гостите от Враца стигнаха до пълния обрат след попадения на Мартин Ачков в първата минута на добавеното време на първото полувреме и Мартин Смоленски в 49-ата минута. Голът на първия е негов дебютен в българския елитен футбол.

Главният съдия Иво Андреев пък отмени дузпа за Ботев в добавеното време на мача. Той първо посочи бялата точка за нарушение срещу Даниел Генов, но след като лично видя ситуацията на монитора след сигнал от ВАР, промени първоначалното си решение.

Така благоевградчани остават 12-ти с актив от 30 точки. Ботев Враца е предпоследен с 25 пункта, но продължава да мечтае за оцеляването си в родния елит.

Домакините от Пирин поведоха още в осмата минута, когато Иван Тасев овладя топката след грешка на Меси Биатумусока и реализира за 1:0 в полза на благоевградчани. Малко по-късно при атака за гостите Клери Сербер навлезе в наказателното поле на Пирин и центрира, но вратарят на домакините Максим Ковальов реагира навреме и отклони топката.

Браян Переа също застраши вратата на Пирин в 31-ата минута след технично изпълнение, но бе неточен, а минути след това Венцислав Бенгюзов стреля над вратата на Ботев. В 39-ата минута пас на Иван Тасев към Данило Полонский в предни позиции бе пресечен от Браян Мендоса и резултатът остана 1:0.

Ботев Враца стигна до изравнително попадение в първата минута на добавеното време на първото полувреме, когато Мартин Ачков бе точен за 1:1 от пряк свободен удар, вкарвайки дебютния си гол в българския футболен елит.

Гостите осъществиха пълен обрат скоро след подновяването на играта през второто полувреме. В 49-ата минута, след центриране на Браян Переа, топката стигна до Мартин Смоленски, който отбеляза второто попадение за Ботев Враца, правейки резултата 2:1.

Врачани обаче останаха с човек по-малко в 54-ата минута, когато Браян Мендоса получи червен картон за нарушение срещу Полонский.

Иван Тасев затрудни вратаря на Ботев Красимир Костов в 75-ата минута, но стражът се справи, а в 84-ата пак спаси вратата си след изстрел на Айуб Абу. Футболистът на Ботев Враца Мартин Ачков получи контузия три минути преди края на редовното време и бе заменен принудително.

В самия край на срещата Даниел Генов напредна в атака за гостите и падна след съприкосновения с Абу, а главният рефер първоначално отсъди дузпа. След преразглеждане със системата за видеоарбитраж-ВАР Иво Андреев промени решението си, а двубоят приключи с много нерви и спречквания между футболистите.

В следващия кръг тимът на Пирин ще гостува на Берое в Стара Загора, а Ботев Враца приема Хебър.