Съдия №1 у нас Георги Кабаков за осми пъти ще ръководи шампионатен мач между вечните съперници. Днес Левски ще се опита да прекъсне негативна тенденция при пловдивчанина – до момента не е печелил. ЦСКА два пъти е ликувал в изминалите седем двубоя, а пет от тях са завършвали без победител. Интересното е, че червени и сини са в серия от пет ремита при Кабаков.

По-детайлен поглед върху двубоите показва, че арбитърът е свирнал 3 дузпи, като наред с това е показал цели 6 червени картона в сблъсъците. Още в първото си вечно дерби той посочва бялата точка – на 8 март 2014-а, като от нея точен е Емил Гъргоров, който носи победата на ЦСКА с 1:0. Този двубой обаче спокойно може да бъде запомнен и като „червеното дерби“.

Причината е, че реферът дава цели 6 червени картона – по 3 за съперниците. Борис Галчев от армейците поема към съблекалнята още в 29-ата минута, а в 68-ата го последва и Станислав Ангелов-Пелето от сините, който прави дузпата. В 90-ата Ларсен Туре рита вратаря на тима от Борисовата градина Райс М‘Боли, който го удря с топката и настава меле. А след края на срещата червени картони получават Владимир Гаджев и Омар Косоко – двамата са в основата на расистки скандал, който обаче бързо затихва.

На 20 юни 2020-а Кабаков отсъжда два 11-метрови наказателни удара – по един за всеки тим, а Левски и ЦСКА правят атрактивно 3:3 на националния стадион.

Интересното е, че предишното дерби бе свирено от Драгомир Драганов. То бе четвъртото му, като всичките те завършваха при резултат 2:0 – три пъти за ЦСКА и веднъж за Левски.