В петък ще стартира 17-ото Европейско първенство по футбол. То ще се проведе в Германия от 14 юни до 14 юли. Погледите на всички фенове в Европа са вперени към предстоящия шампионат на Стария континент. Очакванията са за изключително качествен футбол, немалко изненади и най-вече много футболни емоции за привържениците на „Цар Футбол“.

Актуалният шампион е Италия, а най-често на европейския трон са сядали Испания и настоящият домакин на финалния турнир Германия – по 3 пъти. Русия и Гърция са двата отбора, ставали европейски шампион, които пропускат шампионата. Останалите 8 победители ще участват в надпреварата и се очаква конкуренцията за титлата да е изключително жестока.

По повод старта на Евро 2024 Gol.bg събра мнения на голяма част от специалистите, начело на клубните отбори в родната Първа лига. Правим уточнение, че събрахме прогнози от треньори, които завършиха сезона като наставници на тимове, участващи в родния елит през последната кампания.

За целта Gol.bg направи анкета сред треньорите от Първа лига във връзка с предстоящото Европейско първенство, като помолихме всеки един от наставниците да отговори на 6 въпроса около шампионата. Ето и кои са те:

1. Кой ще стане европейски шампион?

2. Кой ще стане голмайстор на турнира?

3. Кой отбор ще бъде сензацията на турнира?

4. Кой футболист ще изгрее на футболната сцена по време на Евро 2024?

5. Кой отбор ще бъде разочарованието?

6. Кой футболист ще бъде разочарованието по време на Европейското първенство?

Осъществихме контакт с всички клубове от елитния ни шампионат. Отзоваха се 10 от отборите, като за някои от тях участваха помощник-треньори на тимовете или спортен директор.

Екипът на Gol.bg ще Ви представя отговорите на по двама специалисти  до петък. Вчера се запознахте с мненията на  Илиан Илиев и Атанас Рибарски. Днес Ви представяме очакванията за Евро 2024 на треньора на родния хегемон Лудогорец – Георги Дерменджиев, който изведе разградчани до 13-ата им поредна шампионска титла, и на наставника на Берое – аржентинският специалист Хосе Луис Ачиари.

Прогнозите на Георги Дерменджиев, треньор на Лудогорец

1. Кой ще стане европейски шампион? – Франция или Германия

2. Кой ще стане голмайстор на турнира? – Килиан Мбапе

3. Кой отбор ще бъде сензацията на турнира? - Полша

4. Кой футболист ще изгрее на футболната сцена по време на Евро 2024? – Педри

5. Кой отбор ще бъде разочарованието? – Аз лично очаквам да се получи качествено Европейско първенство. Смятам, че всеки отбор ще се представи на най-доброто си собствено ниво.

6. Кой футболист ще бъде разочарованието по време на Европейското първенство? –  Искам да се получи силен шампионат в Германия и да няма разочарования.

Очакванията на Хосе Луис Ачиари, треньор на Берое

1. Кой ще стане европейски шампион? – Франция

2. Кой ще стане голмайстор на турнира? – Килиан Мбапе

3. Кой отбор ще бъде сензацията на турнира? –  Унгария

4. Кой футболист ще изгрее на футболната сцена по време на Евро 2024? – Коул Палмър

5. Кой отбор ще бъде разочарованието? - Португалия

6. Кой футболист ще бъде разочарованието по време на Европейското първенство? – Джуд Белингам

ВИЖТЕ ОЩЕ: Ексклузивно в Gol.bg! Специалистите от Първа лига с прогнози за Евро 2024 – ето първите 2 мнения

Автор: Илиян Радков, Gol.bg