В петък ще стартира 17-ото Европейско първенство по футбол. То ще се проведе в Германия от 14 юни до 14 юли. Погледите на всички фенове в Европа са вперени към предстоящия шампионат на Стария континент. Очакванията са за изключително качествен футбол, немалко изненади и най-вече много футболни емоции за привържениците на „Цар Футбол“.

Актуалният шампион е Италия, а най-често на европейския трон са сядали Испания и настоящият домакин на финалния турнир Германия – по 3 пъти. Русия и Гърция са двата отбора, ставали европейски шампион, които пропускат шампионата. Останалите 8 победители ще участват в надпреварата и се очаква конкуренцията за титлата да е изключително жестока.

По повод старта на Евро 2024 Gol.bg събра мнения на голяма част от специалистите, начело на клубните отбори в родната Първа лига. Правим уточнение, че събрахме прогнози от треньори, които завършиха сезона като наставници на тимове, участващи в родния елит през последната кампания.

За целта Gol.bg направи анкета сред треньорите от Първа лига във връзка с предстоящото Европейско първенство, като помолихме всеки един от наставниците да отговори на 6 въпроса около шампионата. Ето и кои са те:

1. Кой ще стане европейски шампион?

2. Кой ще стане голмайстор на турнира?

3. Кой отбор ще бъде сензацията на турнира?

4. Кой футболист ще изгрее на футболната сцена по време на Евро 2024?

5. Кой отбор ще бъде разочарованието?

6. Кой футболист ще бъде разочарованието по време на Европейското първенство?

Осъществихме контакт с всички клубове от елитния ни шампионат. Отзоваха се 10 от отборите, като за някои от тях участваха помощник-треньори на тимовете или спортен директор.

Екипът на Gol.bg ще Ви представя отговорите на по двама специалисти  до петък. Първо се запознахте с мненията на  Илиан Илиев и Атанас Рибарски. След това Ви предложихме очакванията на Георги Дерменджиев и Хосе Луис Ачиари. Сега Ви представяме експертните  мнения на легендата на българския футбол Красимир Балъков, който водеше Локомотив София през изминалата кампания, както и на треньора на Славия – Златомир Загорчич.

Прогнозите на Красимир Балъков, треньор на Локомотив София

1. Кой ще стане европейски шампион? – Когато България не участва на голям форум, винаги съм за Португалия или Германия.

2. Кой ще стане голмайстор на турнира? – Хари Кейн, Кристиано Роналдо или Килиан Мбапе

3. Кой отбор ще бъде сензацията на турнира? – Унгария и Австрия. Селекцията на бившия ми треньор Ралф Рангник ще се представи на високо ниво.

4. Кой футболист ще изгрее на футболната сцена по време на Евро 2024? – Педри и Фил Фодън

5. Кой отбор ще бъде разочарованието? – Нидерландия

6. Кой футболист ще бъде разочарованието по време на Европейското първенство? –  Типичните голмайстори, които не успеят да отбележат очакваните от тях попадения за отборите си.

Очакванията на Златомир Загорчич, треньор на Славия

1. Кой ще стане европейски шампион? – Франция или Испания

2. Кой ще стане голмайстор на турнира? – Килиан Мбапе

3. Кой отбор ще бъде сензацията на турнира? –  Албания

4. Кой футболист ще изгрее на футболната сцена по време на Евро 2024? –  Не мога да посоча предварително

5. Кой отбор ще бъде разочарованието? - Нидерландия - възможно е Португалия или  Англия

6. Кой футболист ще бъде разочарованието по време на Европейското първенство? – Звездите, чиито отбори ще отпаднат още в груповата фаза

ВИЖТЕ ОЩЕ: Ексклузивно в Gol.bg! Специалистите от Първа лига с прогнози за Евро 2024 – ето първите 2 мнения

ВИЖТЕ ОЩЕ: Ексклузивно в Gol.bg! Дерменджиев и Ачиари говорят за Евро 2024 – ето прогнозите им

Автор: Илиян Радков, Gol.bg