Новият президент на Атлетическата федерация на Великобритания Ник Кауард се присъедини към други имена от света на спорта, които поискаха Олимпийските игри в Токио това лято да бъдат отложени с една година заради пандемията от COVID-19.

От Организационния комитет в Токио и ръководството на Международния олимпийски комитет до момента са категорични, че Игрите ще се проведа по график от 24 юли до 9 август тази година и посъветваха всички спортисти да се готвят с пълни сили за най-голямото спортно събитие в света.

Редица олимпийски квалификации по света обаче бяха отложени заради коронавируса, а повечето атлети няма как да водят нормална подготовка при указанията за социална дистанция и самоизолация.

“Да оставим провеждането на Олимпиадата в предвидените дати поставя системата под твърде голямо напрежение. Трябва да се направи нещо”, коментира Кауард пред Би Би Си.

Олимпийските комитети на Норвегия и Словения също поискаха официално Олимпиадата да бъде отложена и да се проведе, след като пандемията е утихнала. Вчера такова искане бе направено и от Плувната федерация на САЩ.

Световната шампионка по седмобой от Великобритания Катарина Джонсън-Томпсън заяви, че е невъзможно да тренира и да спазва обичайните си тренировъчни навици в тази обстановка.

“Нашите атлети разчитат на определени съоръжения, за да се подготвят, а ръководителите на тези съоръжения напълно разбираемо ги затварят. От атлетите се очаква да се готвят за най-важното състезание в тяхната кариера и това ги поставя под огромно напрежение. Трябва да се вземе решение”, допълни Кауард.