Олимпийските игри ще бъдат отложени за една година. За това се договорихме с президента на Международния олимпийски комитет Томас Бах, заяви премиерът на Япония Шинцо Абе. Сега се предвижда игрите  да се проведат най-късно през лятото на 2021 г.

По програма най-голямото спортно събитие в света трябваше да се проведе от 24 юли до 9 август. В момента се очаква официалното обявяване на отлагането заради пандемията от коронавирус, съобщава Ройтерс.

Решението се случва на фона на усилващия се натиск от страна на национални федерации. Канада и Австралия вече обявиха, че няма да изпратят свои спортисти, ако игрите се проведат по график.

Бах и министър-председателят на Япония Шиндзо Абе дълго време уверяваха, че е твърде рано да се взима решение за отлагане и подготовката по организацията трябва да продължи. Едва вчера обаче Абе за пръв път призна публично, че ще се разгледа подобна възможност.

В същия ден в обръщение към спортистите Бах заяви, че пълна отмяна на олимпийските игри няма да реши нито един проблем, а отлагането ще доведе до огромни организационни трудности.