По-голямото мнозинство от японци е съгласно с решението за забрана на чуждестранни фенове от Игрите в Токио, откри ново проучване, като подкрепата за Олимпиадата продължава да бъде ниска, но се покачва.

Организаторите взеха безпрецедентното решение да не допускат фенове от чужбина за отложените летни олимпийски игри това лято в събота, наричайки решението разочароващо, но „невъзможно за избягване“ поради опасенията за безопасността по време на пандемията. Анкета на вестник Asahi Shimbun откри, че 85% от отговорилите смятат, че чуждестранните фенове не трябва да бъдат допускани до надпреварата, като само 11% са на противоположното мнение.

Проучването, което получи отговор от 1564 души през уикенда, показа, че по-малко от 1/3 от анкетираните (27%) смятат, че Игрите трябва да се проведат това лято. Мнозинството е на мнение, че съревнованието трябва да бъде или отново отложено (36%) или отменено (33%). Организаторите на Летните олимпийски игри настояват, че ново отлагане не стои на дневен ред. Последните цифри предполагат, че подкрепата за Игрите бавно се покачва в Япония, като подобна анкета през януари откри, че само 11% са мислели, че Олимпиадата трябва да се състои през лятото, за сметка на повишение до 21% през февруари.

Ново проучване на Информационна агенция Kyodo през уикенда откри, че 23.2% от анкетираните мислят, че Игрите трябва да се проведат по план, докато 39.8% са на мнение, че те трябва да бъдат отменени. От агенцията не конкретизираха дали това са били единствените опции за респондентите. Общият брой анкетирани са били 1054.