„Бях крайно демотивиран да продължа след Токио, но благодарение на моите треньори сега ще се върна и ще бъда по-силен“, сподели българският щангист Христо Христов, който бе много близо до бронзовия медал на олимпийските игри в японската столица, но не стигна до него заради спорно решението на съдиите.

Христов и другият ни представител в Токио Божидар Андреев днес присъстваха на награждаване на старши треньора на националния отбор по вдигане на тежести Иван Иванов, който получи награда от Пресклуб „България“ по повод 50-годишния му юбилей. Олимпийският шампион от Барселона '92, 4-кратен световен и 5 пъти европейски шампион бе почетен със „Златна България“.

Христов, който е европейски вицешампион за мъже в Москва тази година и световен първенец при 20-годишните в Ташкент, се подготвя за участие на световното първенство за мъже през декември. Мотивиран е да се качи на почетната стълбичка, но е категоричен, че такъв успех не може да бъде своеобразен реванш. „Реваншът е само на олимпийските игри“, отсече талантливият варненец.

Божидар Андреев съобщи, че възстановяването му върви по план и тренира с натоварвания. Щангистът вдигаше в Токио с тежка контузия на рамото, но въпреки това успя да се класира на 5-о място. Ще участва на Световното първенство за мъже през декември в Ташкент от 7 до 17 декември, но не си е поставил конкретна цел. „За мен е важно да се подготвя и да се справя добре“, каза бившият европейски шампион до 23 г и шампион на Младежките олимпийски игри.

Старши треньорът Иван Иванов също няма да иска от състезателите на всяка цена да спечелят медали. Това състезание не е приоритетно, то не е олимпийска квалификация за Париж 2024, каза селекционерът. След Световното първенство в края на годината ще има конгрес на Международната федерация и ще се вземат важните решения.

Ще бъдат определени кои състезания ще са олимпийска квалификация. Очакват се промени в регламента, може би ще се променят и тегловите категории, защото във френската столица ще има 5 категории при мъжете и 5 при жените, сподели Иванов. На форума в столицата на Узбекистан ще стане ясно и какъв ще е максималният брой олимпийски квоти за една държава .