Щангистът Христо Христов завърши пети в категория до 109 килограма на олимпийските игри в Токио. Изключително спорно съдийско решение лиши тийнейджъра от Варна почти сигурно от бронзовия медал.

19-годишният българин записа двубой от 408 кг (189 кг в изхвърлянето и 219 кг в изтласкването). Олимпийски шампион стана узбекът Акбар Джураев с нов олимпийски рекорд от 230 кг. Втори е арменецът Симон Мартиросян с 423 кг. Бронзът отиде при Артурс Плесниекс (Латвия) с 410 кг, а четвърти Тимур Наниев от Руския олимпийски комитет с 409 кг.

В първото движение Христов изхвърли в първия опит 185 кг, а след това направи успешен и на 189 успешен, информира БНР. На 192 обаче щангата го затисна. Варненецът завърши трети в движението след Мартиросян с олимпийски рекорд от 195 кг и Джураев от със 193 кг.

В изтласкването световният шампион за младежи Христов успя на 213 и 219 кг. В третия си опит той поиска рекордните за него 222 кг и успя, след което изкрещя от радост. Съдиите обаче решиха, че е имало леко трепване на лакътя и не признаха опита и така не позволиха на българина да спечели медал, защото с този резултат щеше да изпревари със сигурност руснака и латвиеца. 

Българският щаб, начело със старши треньора Иван Иванов, подаде контестация, но за съжаление тя не бе уважена.