Министърът на младежта и спорта Радостин Василев ще освободи ръководството на Българския спортен тотализатор до края на деня. За днес е планирана среща между Василев и ръководството на БСТ, на която ще бъде уточнени детайлите около преминаването към нова управа на тотото, предаде репортер на БГНЕС.

"В тотото в последните шест години, четири са на загуба, последните две години са с 8 и 11 милиона лева печалба. Ние наистина искаме да разберем защо след национализацията на лотариите БСТ не реализира по-добра печалба. Тепърва ще анализираме договорите, сключени в последните няколко месеца от настоящото ръководство на тотализатора, но с изпълнителния директор сме взели решение, че в дух на консенсус ще преминем към ново ръководство", заяви Василев миналия четвъртък.

БГНЕС припомня, че настоящото ръководство на Българския спортен тотализатор влезе в длъжност на 28 февруари 2020 година, когато тогавашният спортен министър Красен Кралев освободи изпълнителния директор Дамян Дамянов и назначи на негово място Любомир Петров. В настоящия Управителен съвет на организацията влизат още Людмила Петкова, Христо Йовов, Валентин Точев и Гошо Гинчев.

В същата година бе приет закон, с който БСТ пое изцяло контрола над лотарийните игри в страната, но въпреки това не бе реализиран очакваният скок в приходите на дружеството. БСТ е един от основните източници на финанси за ММС, като тотото отделя малко под 20 процента от приходите си за бюджета на Министерството. /БГНЕС