Отношението към Русия от страна на международните спортни организации и официални лица е най-срамната страница в историята на световния спорт. Това каза за ТАСС олимпийската шампионка по художествена гимнастика Алина Кабаева.

На 28 февруари Международният олимпийски комитет препоръча на международните спортни федерации да забранят на руски и беларуски спортисти да участват в международни състезания заради ситуацията около Русия и Украйна. На 2 март Международният параолимпийски комитет разреши на руските спортисти да участват в игрите в Пекин, но днес промени решението си.

"Смятам, че никога не е имало по-срамна страница в историята на световния спорт. Ръководствата на много международни спортни организации отдавна се занимават с напълно неспортсменски дела под различни предлози. Сега вече това дори не е скрито. Тяхната "загриженост" за света е толкова лицемерна, колкото и борбата за чист спорт. Те не се притесняваха и не лишиха от състезания нито една страна, участвала в унищожаването на стотици хиляди цивилни в Югославия, Ирак, Либия, Сирия. Но спортните служители бяха много ядосани, когато Русия реши да защити Донбас и Луганск от нацистите", каза Кабаева.

Тя добави, че "лицемерието на висшите спортни служители има дълга история".

"Международният олимпийски комитет отне спечелените медали на руските спортисти, участвали в Олимпиадата в Сочи, и ги дисквалифицира за цял живот. Без никакви реални доказателства! Но Спортният арбитражен съд оправда атлетите и принуди МОК да върне медалите. Нито една от тези организации - МОК, УАДА и други обвинители, извиниха се на нашите спортисти? Как не забелязахте, че 28 спортисти бяха напълно оправдани от съда?" заяви Кабаева.

"Толкова много се опитахте да унижите руснаците, забранихте нашите символи, знаме и химн. На всички състезания руските атлети бяха следени под микроскоп. За три молекули, които не влияят на нищо, те веднага бяха отстранени от състезанието. Но ние все пак побеждавахме! Нашите успехи на следващата олимпиада потвърдиха, че руският спорт е на високо ниво не поради допинг и терапевтични изключения, а благодарение на таланта на нашите спортисти. Русия беше, остава и ще бъде велика спортна сила - и вие не можете да направя нищо по въпроса", коментира олимпийската шампионка.

Кабаева сравни поведението на ръководството на световния спорт с употребата на допинг.

"Лицемерието на висшите спортни служители е много мощен допинг. Ако имаше тестове за лицемерие, никой от лицемерите никога нямаше да получи разрешение да управлява спорта с най-високите постижения. Мисля, че ще преживеем всички забрани", каза още рускинята.

Снимка: Уикипедия