Една от най-добрите ни хандбалистки Полина Генчева говори за БНР на път за мача на Ларвик със Сторхамар. По време на 4-часовия преход с автобус до Хамар крилото коментира бъдещето си в един от най-именитите клубове в Норвегия и заяви, че хандбалът е спорт номер 1 в страната.

“Пътуваме към Хамар, ще играем срещу Стoрхамар. Те също играят в Шампионската лига. Ще бъде доста оспорван мач. Хамар е на 4.5 часа път от Ларвик. В един голям автобус сме и вече повечето са заспали“, заяви Поли Генчева от автобуса. Самият мач бе достатъчно драматичен, след като Ларвик стигна до равенството 25:25, след като изоставаше с 9:17 в резултата.

“С моето семейство се преместихме в Норвегия преди около 7 години и аз играех в един друг клуб. Той е на половин час от Ларвик. Трансферът беше и лесен, и труден. Защото един мой стар треньор ме препоръча, но аз имах договор и ситуацията беше много трудно. Накрая намерихме няколко спонсора да платят сумата и всичко се нареди. Но не беше толкова лесно. Играла съм с няколко от сегашните момичета в гимназията, така че не беше проблем за мен да се адаптирам. Момичетата са много позитивни и повечето са играли навън. Моят договор изтича тази година, но се надявам и вярвам, че ще ми го подновят“, каза още крилото.

“В момента сме на трето място в първенството, на първо място са Вайпърс – те спечелиха два пъти Шампионската лига в последните години. Втори са Сторхамар. От доста години Ларвик не е имал толкова силен отбор, правим доста добър сезон. Миналата година отборът е завършил в средата на класирането, а сега сме трети и печелим срещу отбори, срещу които преди не се е печелило. Надяваме се в следващите години да направим и силно участие в Европа.

Мисля, че хандбалът е национален спорт на Норвегия. Този спорт е много развит в Скандинавия и сред най-обичаните в световен мащаб. Норвежците са много добри в ските и в зимните спортове, но те тук даже наричат тези спортове – малки спортове. Така че мисля, че хандбалът е спорт номер 1 в Норвегия.

Имаме шанс да вземем медал в първенството. Надявам се да успеем. Лично за мен се надявам да се представя на ниво и да получа нов договор. Наистина искам да играя тук в Ларвик. Просто в такъв отбор и с толкова много звезди около – това е уникално“, каза още Полина Генчева.