Президентът на АЛДЕ и евродепутат Илхан Кючюк посрещна с думите „Добре дошла в родината!“ Нургюл Салимова, наричайки я царица на шахмата, съобщи БГНЕС.

Кючюк посрещна сребърната ни медалистка по шахмат с букет цветя на ГКПП „Лесово“ и ѝ пожела „с безграничния си талант да продължава да играе с гордост за България и да прославя родината си занапред“. Салимова спечели сребърен медал на Световната купа по шахмат за жени, която се проведе в столицата на Азербайджан, Баку.

След като българката и представителката на Русия Александра Горячкина направиха две ремита в редовните партии, Нургюл отстъпи във втората партия по ускорен шах срещу рускинята, след като в първата двете направиха реми. Салимова загуби с 1,5:2,5 точки, а в тайбрека бе надиграна с 0,5:1,5 точки след реми в първата партия и поражение с черните фигури във втората.

Класирането за финала в Баку осигури на 20-годишната ни родна представителка участие в турнира за претендентките за световната титла. Той ще се проведе в канадския град Торонто през април 2024 г., а победителката в него ще си гарантира и мач за световната корона.