Министърът на младежта и спорта Георги Глушков присъства на откриването на Световната купа по художествена гимнастика в София. От 12 до 14 април 16 ансамбъла и 57 гимнастички от 43 държави ще се състезават за призовите места в Арена София.

„Радостно е, че София отново събира елита в най-грациозния спорт. През последните години художествената гимнастика е един от най-успешните спортове за България, който носи огромен престиж на страната ни. Затова искам да поздравя председателя на българската федерация Илиана Раева и нейния екип за неуморния труд, ентусиазма и големите усилия, които полагат за развитието на художествената гимнастика у нас. Сигурен съм, че организацията на Световната купа отново ще бъде на познатото високо ниво от предишните издания и всички състезателки и треньорки ще бъдат удовлетворени от условията в Арена София. Вярвам, че всички участнички ще изпълнят поставените пред тях цели и ще зарадват страхотната българската публика с изпълненията си на килима", заяви министър Глушков.

България е представена от Боряна Калейн, Стилияна Николова и националния ансамбъл в състав Магдалина Миневска, София Иванова, Камелия Петрова, Рейчъл Стоянов и Маргарита Василева. Във временното класиране в многобоя на индивидуалната надпревара след първия състезателен ден Стилияна Николова е първа, следвана от Боряна Калейн и италианката София Рафаели.

В церемонията по откриването участие взеха председателят на Международната федерация по гимнастика Моринари Ватанабе,   кметът на София Васил Терзиев, председателят на Българската федерация по художествена гимнастика Илиана Раева и председателят на Българската федерация по гимнастика Красимир Дунев.

Всички приходи от билети за първия ден от Световната купа ще бъдат дарени за каузите на Детския фонд на ООН – УНИЦЕФ.