Трима са основните кандидати за селекционер на Испания, след като е ясно, че Фернандо Йеро няма да остане на поста и ще се върне към функциите си на спортен директор. 

Бившият футболист на Реал Мадрид бе назначен на мястото на уволнения Юлен Лопетеги ден преди началото на турнира, но съумя да изведе Ла Фурия само до 1/8финал, където отборът отпадна от Русия след дузпи. 

Президентът на федерацията Луис Рубиалес продължава да твърди, че не съжалява за действията си, предизвикани от договора на Лопетеги с Реал Мадрид и сега ще трябва да вземе решение за новия наставник. 

На този етап идеята е да бъде назначен сравнително млад специалист, който в момента е свободен и по възможност испанец. Така изборът е сведен до три имена – Луис Енрике, Кике Санчес Флорес и Мичел. 

Освен това е необходимо новият селекционер да бъде все пак с опит и авторитет, тъй като ще трябва да върне добрата обстановка в отбора, да замени някои важни фигури като Иниеста и Пике и да направи промени по отношение на стила на игра, който не донесе очакваните резултати в Русия.