Испанското футболно Ел Класико между Барселона и Реал (Мадрид), което трябваше да се играе на 26-и октомври, най-вероятно ще бъде пренасрочено за декември по съображения за сигурност. Както е известно, в каталонската столица продърлжават безредиците и протестите на привържениците за обявяването на независимост на североизточната провинция.

От Лигата първо поискаха срещата на 26-и да се играе в Мадрид, а втората през пролетта в Барселона, като двата отбора си разменят домакинствата. Но нито една от страните не се съгласи. Федерацията проведе консултации с правителството, което обаче не даде гаранции за спокойното провеждане на мача.

Вариантите за момента са срещата да се играе на 7-и декември, а двубоите на двата тима на тази дата да бъдат пренасрочени за пролетта. Втори вариант е срещата да се играе на 18-и декември (сряда), а евентуалните им мачове за Купата на Краля да бъдат преместени също за пролетта. Но и двата отбора са против срещата да се играе в средата на седмицата, защото това щяло да доведе до финансови проблеми с телевизиите.

Старши треньорът на Барселона Ернесто Валверде вчера говори доста по темата и заяви, че на първо място е против размяна на домакинствата. След това той поиска мачът да се играе по програма и така да се покаже, че обстановката в Каталуния е спокойна и няма място за притеснения.

Също вчера лидерът на Каталуния Ким Тора заяви, че ще има нов референдум за самоопределение на испанската област, каквото и да става. През последните три дни Каталуния е разтърсвана от протести, след като Върховният съд на Испания осъди на затвор девет сепаратистки лидери заради неуспешния опит за обявяване на независимост през 2017 г. с незаконен референдум.