Двубоят между Испания и Косово се превърна в международен скандал. Но това се очакваше от всички. Още след жребия за квалификационните групи за Мондиал 2022 стана ясно, че три от останалите четири отбора в групата: Испания, Гърция и Грузия, не признават независимостта на Косово.

Косово се отдели от Сърбия през 2008 година. За известен период от време националният им отбор играеше само приятелски срещи, докато не бе признат от УЕФА и ФИФА през 2016-а. Тогава тимът дебютира в световни квалификации, но пет години по-късно все още не е признат навсякъде.

Ситуацията е може би най-критична в Испания, която още от началото на конфликта е твърдо на страната на Сърбия и бе против отделянето на Косово. Испания е една от едва петте страни от Европейския съюз, които не признават независимостта на Косово, заедно със Словакия, Гърция, Кипър и Румъния.

В случая на Испания причината за това е очевидна - за да не си навлича допълнителни проблеми в и без това трудната ситуация, в която се намира, заради Каталуния. Испанците отказаха да признаят независимостта на Косово, за да не даде това допълнителен тласък на борбата за независимост и на тяхна територия, пише webcafe.bg.

Каталуния не е единственият регион, в който се говори за отделяне. У баските също има подобни настроения, така че за Испания е най-добре да поддържат досегашната си позиция.

 

Because Spain does not recognise Kosovo independence, their name is being written in lower-case letters for tonight's game. Beyond petty. pic.twitter.com/zIJcBgtSTz

— FootballJOE (@FootballJOE) March 31, 2021

 

Затова и Испанската федерация отказа да признае, че ще играе срещу държавата Косово. На 9 март националният отбор обяви, че ще играе с "територията Косово". Косоварите обаче заплашиха да бойкотират двубоя, ако не бъдат признати с името си и националния флаг. И домакините склониха на тези условия

Пренебрежителното отношение на испанците обаче продължи. По време на пресконференцията на селекционера Бернар Шаланд репортер на "Ас" се дърпаше да каже думата "Косово", но накрая се отказа.