Президентът на ФИФА Джани Инфантино коментира за първи път скандала с президента на Испанската футболна федерация Луис Рубиалес на финала на Световното първенство по футбол за жени.

Рубиалес беше подложен на тежки критики, след като целуна звездата на испанския отбор Джени Ермосо по устните на церемонията по награждаването, след като Испания победи Англия с 1:0 на 20 август и спечели първата световна титла за жени.

"Заслужените празненства за тези великолепни шампиони бяха развалени от случилото се след последния съдийски сигнал“, написа Инфантино в Инстаграм.

"Това не трябваше да се случва, но е факт и дисциплинарните органи на ФИФА веднага предприеха необходимите действия. Дисциплинарното производство ще продължи своя законен ход", каза Инфантино, който присъства на връчването на трофея.

"От наша страна трябва да продължим да се фокусираме върху това как да подкрепим жените и женския футбол в бъдеще, както на терена, така и извън него. Поддържайки истинските ценности и уважавайки играчите като личности, както и за техните фантастични изпълнения", каза още Инфантино.

Рубиалес настоя, че целувката е била по взаимно съгласие и отказа да подаде оставка, въпреки че регионалните шефове на испанската федерация са сред онези, които искат той да се оттегли, докато Ермосо каза, че не е била съгласна с целувката.

Рубиалес беше временно отстранен от ФИФА, която започна етично разследване. Испанският административен спортен съд също разследва инцидента.

Снимка: БГНЕС