Бившият германски национал Томас Хитцлшпергер обяви, че е хомосексуалист. Той направи това в интервю пред германския вестник Ди Цайт.

31-годишният футболист прекрати кариерата си преди 4 месеца, въпреки че имаше оферти от различни клубове да продължи да играе. Тогава той заяви, че "има нужда от нещо друго".

Хитцлшпергер е юноша на Байерн Мюнхен но започна кариерата си в професионалния футбол с екипа на Астън Вила. Най-добрите му години обаче бяха с екипа на Щутгарт, когато стана германски национал.

"Разкривам сексуалната си принадлежност, защото искам да предизвикам дискусия относно хомосексуалността в професионалния спорт", заяви Хитцлшпергер пред Ди Цайт.

"Никога не съм се срамувал от това какъв съм", добавя той, макар да признава деликатната ситуация да е в съблекалня с останалите съотборници.

"Представете си 20 мъже да стоят на една маса и да пият. Трябва да оставиш мнозинството, стига шегите да са поне наполовина смешни и приказките за хомосексуалността да не стават прекалено обидни".

"В Англия, Германия или Италия хомосексуалността не е приета сериозно за казус, поне не и в съблекалните".

Хитцлшпергер е първият известен футболист, който разкрива, че е гей и общо втория в професионалния футбол. По-рано през годината бившият играч на Лийдс - американецът Роби Роджърс също обяви че е гей. Той го направи след като прекрати кариерата си на едва 25-годишна възраст. След това обаче, окуражен от позитивните реакции той реши да продължи да играе и подписа с ЛА Галъкси.

Сега и Томас Хитцшпергер получи окуражителни думи. Първи го подкрепи Лукас Подолски.

"Смело и правилно решение. Респект, Томас Хитцшпергер. Неговото признание е важен знак за нашето време", коментира халфът на Арсенал в Туитър.