Пол Гаскойн се смята за истински късметлия, задето през уикенда се разхождал със семейството си в Лондон по времето, когато Англия направи безумното нулево равенство с Ирландия в Дъблин. "По дяволите, това е абсолютен позор!" - възкликна английската легенда вечерта, докато се прозяваше пред репортажа от безличната среща, като в същото време коментираше пред репортери новия си документален филм, излязъл на екран в понеделник.

Е, нямаше нужда да се притеснява, защото всеки, който бе имал нещастието да гледа това мъчително събитие, се чувстваше по същия начин. Къде е напрежението? Къде е духът? Къде са бойците в английския тим? Никъде, отговаряше си той.

- Феновете идваха отдалеч да ни гледат, и моята най-важна цел бе да ги забавлявам - коментира Газа. - От трибуните 40 хил. души ме ръгаха с остена да направя само едно нещо, което ще ги накара да се приберат вкъщи щастливи.

Гаскойн, който има 57 участия за своята страна, в този момент той пренесе аудиторията си на световното през 1990 г., стартирайки с историите за напоената с кръв фланелка на Тери Бътчър по време на нулевото равенство с Швеция в квалификациите. "Трябва да те боли, да кърви отвътре - добавя Газа. - Да бяхте видели Тери Бътчър през 1989 г. - седях в съблекалнята, в съседство със стаята за масажи, и гледах как бинтоват Тери, докато всичко наоколо бе оплискано в кръв. Тогава Боби Робсън ме хвана за врата и каза: "Газа, ако искаш да играеш за своята страна, синко, трябва да си готов за това - да си мушиш главата там, където хората не слагат и крака си".

48-годишният Гаскойн говори с ентусиазъм за националния тим, спомняйки си своите рейдове от центъра на полузащитата. Бившият халф на Тотнъм и Лацио беше галеникът на нацията, и "тъп като гьон", според великия сър Боби Робсън след пробива си в мъжкия състав. Но той беше и магьосник с топката. Умееше добре да я пази, и да я плъзга майсторски към Гари Линекер или Питър Биърдсли в точния момент.

"Хората питат за мотивацията - бях заедно с Бътчър и Брайън Робсън в съблекалнята, когато двамата крещяха: "Никой не може да дойде в моята къща и да отмъкне нещо". Обожавах Англия. Когато дебютирах за националния отбор срещу Дания през 1989 г., Боби Робсън ми каза: "Имаш ли бяла фланелка?". Аз му отвърнах: "А ти приготви ли ми я?". После видях фланелката с Nо 8 да виси в съблекалнята - беше страхотно чувство".

Но животът на Газа има и друга, не толкова бляскава страна - той води вечна битка с депресията и пристрастието към наркотиците и алкохола. Въпреки това по време на интервюто в помпозния лондонски хотел "Уест енд" Газа изглежда забележително добре, макар че никой не знае кога този блясък ще помръкне. "Когато няма към кого да се обърнеш, прегръщаш бутилката - разказва той. - Преди 2,5 г. бях в рехабилитационния център, когато някой се добра до банковата ми сметка и отмъкна доста пари. Беше случай, когато не ми се живееше и отговорът беше на дъното на бутилката."

Газа твърди, че не е турял капка в устата си от няколко месеца в стремежа си да възстанови някакъв ред в хаотичния си живот, но знае, че няма да е лесно.

Талантът на Пол Гаскойн донесе много радост на милиони, но именно изявите му извън терена караха най-често народа да се хили. В новата си документална лента големият шегобиец припомня и някои от най-идиотските си безумия, като предупреждава, че не са за хора със слаби сърца!

“Лежах си в леглото, в очакване на втората тренировка за деня (с Лацио), когато долових съскащ звук - погледнах нагоре и съзрях змия в спалнята ми. Прогоних я с метлата и тръгнах за тренировката. Докато момчетата се изнизваха навън, аз подхвърлих "Идвам след секунда", върнах се, хванах влечугото и го напъхах в джоба на Ди Матео. След тренировката го спрях: "Имаш ли някакви дребни у теб да ми развалиш?". Той се съгласи, бръкна в джоба и, господи! Никога повече не видях такъв мощен отскок.

Имаше и друг фрапиращ случай. Когато играеш за Англия, екипировката те очаква в стаята. Играчът просто идва и я облича. Така направи и Джон Салако...Аз пък се изходих в шортите му! Взех ги и ги сгънах в един ъгъл в стаята му. Три дни по-късно той изрева: "Момчета, в спалнята ми вони зверски!"

Превод на вестник "7 дни спорт"