Покрай многото сполучливи трансфери на Челси има и доста, за които Роман Абрамович най-вероятно не иска да си спомня, пише sportinglife.bg.

Ето кои са най-лошите попълнения на „сините" от „Стамфорд Бридж" в ерата на Абрамович, които струваха близо 200 млн. паунда.

12. Слободан Райкович - 3,8 милиона лири

Сръбският халф бе само на 16 години, когато Жозе Моуриньо настоя да се платят 5 милиона евро (3,8 милиона лири) на ОФК Београд през 2005 година. Заради бюрократични проблеми Райкович не успя да получи работна виза за Великобритания. Последваха многократни отдавания под наем на Райкович до 2011-а година, когато беше освободен от Челси.

11. Иржи Ярошик - 3 милиона лири

Без да е много скъп или много слаб, чехът се оказа напълно ненужен на "сините". Моуриньо го доведе от ЦСКА (Москва) и почти не го използва, след като привлече Микаел Есиен. Ярошик първо бе преотстъпен на Бирмингам, а по-късно продаден на Селтик.

10. Матея Кежман - 5,5 милиона лири

Направи прекалено малко за очакванията към него. Сръбският нападател бе привлечен като актуален футболист №1 на холандското първенство - със 102 гола в 122 мача за ПСВ Айндховен. За Челси вкара само четири пъти и напусна.

9. Асиер дел Орно - 8 милиона лири

Испанският защитник изигра 25 мача в шампионския сезон 2005/2006. Затова и платените пари не са на вятъра.фДел Орно се прочу с червения картон, който получи за нарушение срещу Лео Меси в Шампионската лига и малко по-късно бе изгонен от клуба.

8. Халид Буларус - 9 милиона лири

Сериозни пари взе Хамбургер за футболист, който бе планирано да бъде резерва. За две години Буларус изигра само 13 мача. Кариерата му в Челси бе съпътствана от много контузии - най-тежките на коляното и рамото.

7. Фернандо Торес - 50 милиона лири

Трансферната сума се превърна в бесило около врата на Торес. След Анхел ди Мария в Манчестър Юнайтед испанецът е най-скъпата покупка в английския футбол. В защита на Торес са спечелените от Челси по негово време Купа на Англия, Лига Европа и Шампионската лига. Но 20-те гола за четири сезона във Висшата лига са огромното разочарование.

6. Юри Жирков - 18 милиона лири

Жирков е от играчите, чийто мачове струват над половин милион на Абрамович - в случая на руснака - по 620 000 паунда. Така и не стана ясно кой всъщност поиска Жирков да подпише с Челси.

5. Андрей Шевченко - 30 милиона лири

Той е личен трансфер на Роман Абрамович. Въпреки че бе почти на 30 години олигархът плати на Милан 30 милиона. Жозе Моуриньо не го желаеше, но бе изгонен преди украинеца. Шева вкара 9 гола за четири години във Висшата лига.

4. Марко Марин - 7 милиона лири

Шест мача във Висшата лига за три години са показателни. Марин дойде на 23 години от Вердер, през 2013-а бе пратен под наем в Севиля, а в последния сезон - във Фиорентина. Струва на Челси повече от 1 милион лири на изигран мач.

3. Адриан Муту - 15,8 милиона лири

Румънският нападател е една от първите звезди в ерата на Абрамович. Олигархът плати 15,8 милиона лири на Парма. Четири гола в първите три мача бяха летящ старт за Муту. Но последва скандал с Моуриньо, хващане с кокаин, провал в допингтест и престоят му в Лондон се превърна в кошмар.

2. Хуан Куадрадо - 24 милиона лири

В момента светът гледа видеоклипове как колумбиецът е посрещан като месия в Торино. Но феновете на Челси няма с какво да го запомнят. Куадрадо излезе по 2 милиона лири на мач на Абрамович.

1. Хуан Верон - 15 милиона лири

Още един от първите трансфери на Абрамович, който плати над 100 милиона лири в първото си лято на „Стамфорд Бридж". Престоят на Верон в Челси се оказа по-лош и от този в Манчестър Юнайтед. Седемте мача във Висшата лига за четири сезона правят аржентинеца най-лошия трансфер в историята на ерата Абрамович.