Евертън победи Борнемут с 2:0 като гост в двубой от петия кръг на турнира ФА Къп. Головете за гостите паднаха през второто полувреме и бяха дело на Рос Баркли и Ромео Лукаку.
 
Първата част мина изцяло под диктовката на Евертън, но чистите положения за гол липсваха. Все пак Борнемут получи право да изпълни дузпа в 37-мата минута на мача, когато след центриране от корнер Джеймс МакКарти игра с ръка и съдията без колебание отсъди 11-метров наказателен удар. Зад топката застана Чарли Даниелс, но ударът му бе спасен от вратаря на гостите - Джоел Роблес.
 
Второто полувреме натискът на Евертън се засили и те отбелязаха два гола чрез Рос Баркли, след страхотна тупалка в 55-тата минута и Ромео Лукаку (75'), който засече едно центриране от корнер и за малко не скъса мрежата на "черешките".
 
Така Евертън успя да се класира за 1/4 финалите на турнира ФА Къп и очаква своя съперник.
 

Двубоят започна на много високо темпо и Евертън стигна до голова ситуация още в третата минута. Лукаку пусна хитър пас към Рос Баркли, който овладя топката, но стреля от много малък ъгъл и вратарят на Борнемут улови.
 
В следващите минути "карамелите" продължиха да натискат, но няколкото центрирани топки към Ромео Лукаку не дадоха резултат и резултата остана непроменен.
 
"Черешките" трудно излизаха от своята половина и натискът на Евертън стана осезаем, но чистите положения за гол продължаваха да липсват.
 
Най-чистото положение дойде след половин час игра. Лукаку направи страхотен пробив отляво и навлезе в наказателното поле, но в крайна сметка вратарят на Борнемут - Федеричи блокира опита за изстрел на нападателя.
 
Домакините разчитаха предимно на контраатаки и при една от тях за малко не изненадаха своите гости. Десетина минути преди края на първата част Итурбе намери непокрития Гослинг в наказателното поле на Евертън, но той се засуети и топката му бе отнета от защитник на "карамелите".
 
В 37-мата минута "черешките" получиха право да изпълнят дузпа. След изпълнение на корнер, МакКарти игра с ръка в наказателното поле и съдията бе категоричен - дузпа! Зад топката застана Чарли Даниелс и стреля силно в долния десен ъгъл на вратата, но Джоел Роблес успя да спаси със страхотен плонж и резултата се запази.
 
До края на първата част положения липсваха и двата отбора оставиха развръзката за вторите 45 минути.
 
Второто полувреме натискът на Евертън продължаваше и след изпълнение на корнер, Шеймъс Колман стреля отблизо с глава, но топката мина на сантиметри от горната греда на Борнемут.
 
Логичното се случи десет минути след подновяването на играта. Многоходова комбинация на "карамелите" остави Рос Баркли сам на границата на наказателното поле, той пое топката и с хубав шут прати топката в мрежата на "черешките" - 0:1!
 
В следващите минути двубоят се понакъса и играта се водеше предимно в центъра на терена.
 
Двайсет минути преди края Станислас центрира една топка от ляво и намери непокрития Дан Гослинг, но той с глава стреля право в ръцете на вратаря. В следващата атака Борнемут изпусна още веднъж чрез Мат Ричи, който засече центриране от дясно, но ударът му бе твърде неточен и профуча на около метър от десния страничен стълб на вратата пазена от Джоел Роблес.
 
Малко след това Ромео Лукаку сложи точка на спора. След изпълнение на корнер топката се озова при белгиеца, който от близо щеше да скъса мрежата на "черешките" и направи резултата 0:2!
 
Домакините се хвърлиха напред в опит да променят развоя на срещата, но атаките им не водеха до нищо сериозно пред вратата на Евертън.
 
До края "карамелите" съумяха да запазят преднината си и се класираха за 1/4 финалите на турнира.
 
 
Борнемут - Евертън 0:2
 
0:1 Рос Баркли - (55')
0:2 Ромео Лукаку - (75')
 
Борнемут: Федеричи, Дистен, Елфик, Гослинг, Даниелс, Франсис, О'Кейн, МакДоналд, Итурбе, Станислас, Кинг
 
Евертън: Роблес, Мори, Джагиелка, Овиедо, Колман, Баркли (Миралас - 80'), Бари, МакКарти, Лукаку (Ниасе - 81'), Клевърли, Ленън