Коледните празници са време за почивка, но стане ли въпрос за английски футбол, това е най-натовареното време от годината. Три пълни кръга се играят между 22 и 29 декември, а в първия ден на новата година битката продължава. Ситуацията на футболистите е ясна, но как се отразява това на феновете.

Проучване на Virgin Media и Федерацията на футболните привърженици (FSF) показва, че феновете на Острова ще платят средно 117 паунда в празничния период, за да подкрепят любимите си отбори в гостуванията им.

"Гостуващите фенове са част от културата на футбола и традициите в Англия. Тяхната подкрепа обаче не бива да се приема за даденост, така че спонсорите и клубовете трябва да направят така, че футболът да е достъпен за всички", обясниха от FSF.

Проучването на FSF обхваща феновете на 92 клуба от Висшата лига, Чемпиъншип, Лига 1 и Лига 2. То анализира мачовете в периода 26 декември и 3 януари. "Този период е любим на всички, но се отразява сериозно и на финансите на хората. Те трябва да се подготвят за празниците, но и мачовете са важни за тях", казва Кевин Майлс, който е изпълнителен директор на FSF.

За Висшата лига сумата е 122 паунда, пише "Дневник". Общо феновете от всички четири лиги пък ще пропътуват около 31 хиляди мили в празничния период.

Феновете на "Нюкасъл" ще бъдат най-натоварени по празниците, след като любимият им тим има две гостувания. На 26 декември (Боксинг дей) "свраките" пътуват за мач с лидера "Ливърпул", а три дни по-късно гостуват на "Уотфорд".

Феновете от североизточна Англия ще прекарат 14 часа в пътуване, за да преминат 880 мили с кола, като всеки от тях ще похарчи 282 паунда за билети, гориво и храна. Това показват данните от проучването.

На другия полюс са феновете на "Фулъм", които ще пътуват най-малко в двата празнични кръга. Те имат само едно гостуване на "Арсенал", като двата стадиона са разделени от около 20 мили. Най-скъпите билети за гостуващи фенове са 49 паунда.

От "Саутхемптън" направиха жест към своите фенове чрез генералния си спонсор Virgin. Компанията купи всички билети са гостуването на тима на "Челси" и ги пусна на феновете срещу 20 паунда вместо определената цена от сините, която беше 30.