Репутацията на Доминик Калвърт-Люин скочи неимоверно за няколко месеца. 23-годишният футболист вкара 11 гола в общо десет участия за Евертън. Той е в морето от хищници, включително Хари Кейн, Мохамед Салах и Джейми Варди, в спора за „Златната обувка“ на Висшата лига. Доминик вкара - естествено, с глава в дебюта си за Англия (3:0 срещу Уелс). FIFA.com обсъди с Калвърт-Люин невероятното му начало на сезона, дали е най-добрият при ударите с глава и други неща, свързани с Евертън и Англия.

Доминик, доволен ли сте от началото на сезона?
- Исках да започна ударно и със сигурност се получава. Постоянството е ключово - искам да продължа да играя добре, на първо място, и головете да продължават да идват.

Мислите ли за „Златната обувка” на Висшата лига?
- Състезавам се всеки ден със себе си в тренировките, за да се подобря и да вкарвам голове. Хубаво е да бъдете разпознаваеми в горната част на класациите. Който вкара най-много голове, е №1, „Златната обувка” е страничен продукт.

Вашият отскок естествен ли е, или е нещо, върху което сте работили?
- Винаги съм го имал и съм успявал да скоча високо. Работил съм малко, за да прецизирам някои аспекти - темпото, скока, времето. Това е нещо, което притежавам. В училище никой не можеше да ме бие на дълъг скок.

Пробвали ли сте други спортове?
- 100 метра, 200 метра, дълъг скок - това бяха моите неща. Бих се справил в леката атлетика, но футболът винаги е бил моята любов и това, което съм искал да правя.

Вие ли сте най-добрият играч в света във въздуха в момента?
- (Смее се.) Чух това наскоро и ме ласкае, че едно от най-добрите ми качества е разпознато. Имам и други аспекти на играта си, но е важно да работите върху силните си страни. Играта във въздуха е нещо, с което много се гордея.

Каква е разликата, преди да дойдете в Евертън, и сега?
- Бих казал, че по-скоро е ментална. Вярата в способностите ми винаги е била там, но да го направя, да действам е нещо различно. Натрупах опит, знания. Естествено, технически и тактически се усъвършенствам. Вероятно имах по малко от всичко, когато се присъединих към Евертън, но бях много зелен. Психически се чувствам различен играч и човек, така че съм се развил.

Как се работи с Карло Анчелоти?
- Той дойде с репутацията на добър човек и мениджър. Има приятелска аура и ви кара да се чувствате комфортно. Той ви позволява да се наслаждавате на това, което правите. Анчелоти донесе опит и разви тактически отбора. Дава съвети по различни фини начини. Иска да се подобря и ме юрка всеки ден. Аз съм като гъба, която поема всичко.

Каква беше реакцията ви, когато чухте, че Хамес Родригес идва в Евертън?
- Бях развълнуван, защото знаех на какво е способен. Гледал съм страхотните голове, които бе отбелязал, и големите отбори, за които бе играл. Той е топиграч и аз като централен нападател знаех, че ще ми създава много положения. Наистина ми харесва да играя с него, той е друго ниво. Много трудно може да му се отнеме топката.