След серията гафове напоследък от ВАР, от Висшата лига планират да изпратят анкета до клубовете от английския елит в опит да подобрят използването на системата, съобщава „Скай Спортс”. 

Очаква се проучването да бъде изпратено през следващата седмица, като всеки клуб ще има възможност да направи предложения във връзка с някои субективни и спорни отсъждания от началото на сезона. 

Като част от анкетата клубовете ще имат възможност да прегледат ситуации при игра с ръка, отсъдени дузпи и червени картони и да дават мнение дали ВАР трябва да се намеси или не. Идеята е от Висшата лига да намерят постоянство при взимането на решения. 

От началото на сезона ВАР се е намесил в 102 случая, което прави средно по 2,7 на двубой. В 97 от тях първоначално отсъждане е било променено, а общите проверки при по-несъществени ситуации са 1501.  

Снощи отново се стигна до сериозен гаф, след като Манчестър Сити не получи чиста дузпа, въпреки че Фил Фодън бе спънат от вратаря Алекс Маккарти. Според преценката на съдията стражът на Саутхемптън все пак е докоснал леко топката и това е причината решението му да не бъде отменено.