Англия ще трябва да изиграе следващия си домакински мач при закрити врати като наказание от УЕФА за проблемите с публиката във финала на Евро 2020 на „Уембли“.

Тогава привърженици на „Трите лъва“ без билети се сблъскаха с полицаи и стюарди, форсирайки пътя си на стадиона преди първата поява на Англия на финал на голям форум от Мондиал 1966, срещу Италия през юли.

Дисциплинарният панел на Европейската футболна централа наложи наказание от две срещи на англичаните, като един от тях е преустановен за две години, и глоба от 100 000 евро. Забраната за публика означава, че няма да има привърженици на Англия за откриващия мач от кампанията им в Лигата на нациите за сезон 2022-23.

„Въпреки че сме разочаровани с присъдата, приехме това решение на УЕФА. Порицаваме ужасното поведение на лицата, които предизвикаха тези позорни сцени във и около стадион „Уембли“ на финала на Евро 2020, и дълбоко съжаляваме, че някои от тях не успяха да влязат на стадиона. Решени сме това никога да не се повтаря, така че организирахме независима комисия, водена от Баронеса Кейси, да докладва за обстоятелствата при инцидента. Продължаваме да работим със съответните власти в подкрепа на техните усилия да предприемат действия срещу отговорните лица“, се казва в изявление на ФА.

Според правилника на УЕФА, Футболната асоциация е отговорна за поведението на английските фенове, и управляващото звено на английския футбол поиска лично изслушване с панела на видео конференция.

Капацитетът за мача бе ограничен от 90 000 на 60 000 поради коронавирусните рестрикции, и при 30 000 свободни седалки на трибуните много фенове без билети и тези с пропуски започнали да създават проблеми пет часа преди първия съдийски сигнал. Някои привърженици докладвали, че виждали запалянковци, които уринирали и се дрогирали в гъстата резидентска зона, като пропусквателните пунктове за хора с билети били нарушени преди началото на финала поради по-големия брой фенове за сметка на стюарди и полицаи.

Много привърженици с билети влезли на стадиона, за да намерят местата си, но открили, че те били заети от нередовно влезли на стадиона фенове. 19 полицейски служители пострадали по време на операцията, при 49 арестувани. Ексцесиите на „Уембли“ през юли поставиха под въпрос възможността на Англия да приеме Световното първенство през 2030, за което обмисля съвместна кандидатура с домашните нации и Република Ирландия. „Уембли“ ще приеме финала, ако кандидатурата бъде одобрена.