Чешки милиардер до дни ще се съгласи за закупуването на голям дял в Уест Хем, който може да доведе до пълно закупуване на клуба.

Sky Sports научи, че Даниел Кретински, който е собственик на Спарта Прага от чешката Гамбринус лига и има големи акции в Royal Mail и J Sainsbury, е в напреднали разговори за придобиването на 27% дял в клуба от Висшата лига. Транзакцията може да бъде обявена най-рано в първия уикенд на ноември, когато „чуковете“ играят с Ливърпул на „Лондон Стейдиъм“.

Финансисти споделиха, че сделката се очаква да включва опция за пълен контрол върху акциите в Уест Хем след неопределен период. Първоначалният дял, който г-н Кретински ще закупи, вероятно ще оценява клуба между 600 и 700 млн. паунда. Ако той поеме изцяло собствеността на лондончани, това ще сложи край на десетгодишното управление Дейвид Голд и Дейвид Съливан, които поеха ръководството на клуба през 2010.

Ако сделката бъде потвърдена, това ще продължи серията от големи сделки, включващи клубове от Премиършип, след противоречивата продажба на Нюкасъл, който бе закупен от саудитски консорциум. Миноритарен дял в Уулвърхемптън също бе закупен в клуба в последните седмици в опит да се балансира финансовото положение на „вълците“ по време на пандемията.

Г-н Кретински, който има акции в енергийния, медийния, индустриалния и търговския сектори, стана важна клечка в корпоративна Великобритания, и сега е най-големият акционер в Royal Mail и втори по дялове в J Sainsbury. Говорител на бизнесмена бе потърсен за коментар след появилата се информация.