Тази вечер най-успешните отбори в английския футбол Манчестър Юнайтед и Ливърпул се срещат в поредно дерби помежду си. 

Неочаквано и двата отбора не успяха да спечелят първите си 2 мача от сезона, но въпреки това усещането е, че Мърсисайдци са категорично пред големия си опонент. Тимът от „Олд Трафорд“ дори е последен в класирането, докато Ливърпул все пак започна с 2 равенства.  

Феновете на Червените дяволи бяха свикнали в ерата на сър Алекс Фъргюсън да доминират над противника си от „Анфийлд“, на за последните 10 години картината рязко се промени и то при положение, че Ливърпул е дал с около 700 млн. паунда по-малко за нови футболисти. 

„Дейли Мейл“ прави сравнение между двата клуба и отчита превъзходството на Ливърпул във всяко едно отношение. 

При трансферите Ман Юнайтед е дал 1,45 милиарда лири за футболисти, като от продажбата на такива си е върнал само 410 милиона. В същото време Ливърпул е похарчил малко над 1 милиард, но си е върнал 730 милиона, така че разликата е много голяма – около 700 милиона. 

Като брой трофеи разликата не е чак толкова голяма – 5 за Ливърпул срещу 3 за Юнайтед. Значимостта на отличията обаче е в полза на Червените. Те стигнаха до първата си титла в първенството от 30 години и остават най-големия конкурент на Манчестър Сити. 

Освен това спечелиха и Шампионската лига, като загубиха още 2 финала и грабнаха ФА Къп, Купата на Лигата и Суперкупата на Европа. Юнайтед взе ФА Къп, Лига Европа и Купата на Лигата, но последното отличие е от 2017-а. 

Идването на Юрген Клоп през 2015-а донесе стабилност на „Анфийлд“, макар че и преди него Брендън Роджърс се справяше добре и през 2014-а бе на косъм от титлата. В същото време за тези 10 години Юнайтед имаше 6 постоянни мениджъра и още трима временни. 

Ливърпул вече разшири стадиона си и планира да продължи с реконструкцията, докато за „Олд Трафорд“ има само планове. И разбира се собствениците. Феновете на Червените дяволи негодуват сериозно срещу семейство Глейзър, докато тези на Ливърпул вече са доволни от „Фенуей Спортс Груп“, които придобиха клуба през 2010-а. 

Това са само част от разликите между двата непримирими съперника напоследък. Юнайтед има само една победа в последните си 12 мача срещу Ливърпул и получи 9 гола от Червените през миналия сезон. Чарът на футбола обаче е в това, че никога нищо не е сигурно, а особено когато става дума за най-успешните отбори в Англия няма гаранции за нищо.