Ливърпул отново шокира феновете си, след като падна с 1:2 от Лийдс на „Анфийлд” в двубой 14-ия кръг на Висшата лига. Загубата е втора поред за Червените в първенството, които отново допуснаха много грешки в защита. 

Гостите обаче постигнаха знаменит триумф, за да спрат серията си от 4 поредни загуби и общо от 8 мача без успех в първенството. Те играха добре и заслужаваха да вземат нещо от мача. 

Груба грешка на домакините помогна на Лийдс да открие още в началото, но Ливърпул бързо изравни. Последваха пропуски и от двете страни, като най-силният период за Червените бе след 70-ата минута, но вратарят Илан Мелие направи серия спасявания. В 89-ата минута Лийдс вкара победния гол чрез Кристенсио Съмървил. 

Победата дава глътка въздух на мениджъра Джеси Марч, чийто тим вече има 12 точки, като се измъкна от зоната на изпадащите. Ливърпул остава с 16 в средата на подреждането.   

За домакините Трент Александър-Арнолд се завърна сред титулярите, а промените от загубата срещу Нотингам бяха общо три. Тиаго Алкантара, отново бе на линия, а и Дарвин Нунес стартира. Три бяха и промените в Лийдс, като Кристенсен, Адамс и Съмървил се появиха вместо Ейлинг, Грийнууд и контузения Синистера, а и Патрик Бамфорд остана на пейката. 

Още в първите секунди вратарят на гостите Мелие излезе неразчетено, Салах стигна до топката вляво и я прати към вратата, откъдето защитник изби в корнер. Той не донесе нищо, но началото определено бе притеснително за Лийдс. 

Само че именно гостите откриха в 4-ата минута, след безобразие в защитата на домакините. Джо Гомес върна от тъча към Алисон, но не погледна къде е вратаря, който бе напуснал вратата си и топката и се оказа далеч от бразилеца, който освен това се подхлъзна. Родриго естествено вкара на празна врата, за да накаже тази липса на комуникация в Ливърпул. 

Ливърпул опита да натисне веднага, но трудно създаваше опасности. Лийдс дебнеше на контра и при една от тях Джак Харисън опита късмета си, но неточно. Последва ситуация за Нунес след двойно подаване, но Мелие блокира. Секунди по-късно обаче, вратарят на гостите се размина с едно центриране, Робъртсън върна топката от фланга и Салах засече от въздуха, за да изравни и да успокои феновете на „Анфийлд”. 

Само че те изобщо не се успокоиха, защото гостите като по чудо не си върнаха аванса. Първо в 21-ата минута Аарънсън стреля в гредата, засичайки подаване на Кристенсен, а секунди след това Алисон се справи с опасен удар на Харисън по диагонала. Защитата на мърсисайдци определено бе трагична. 

Двубоят остана двуостър и на високо темпо, като в 31-ата минута Салах бе на косъм да се измъкне, но шапагат на Кристенсен спаси гостите. Секунди по-късно Нунес се оказа на чиста позиция, но се поколеба и изпусна момента да прехвърли вратаря, а след това не успя да смени посоката и стражът на гостите успя да избие. Мелие се справи с удар на Салах, а Елиът не бе точен при своя опит и в крайна сметка паузата дойде при 1:1, като малко преди нея след центриране на Робъртсън и рикошет като по чудо топката не спря в мрежата на гостите. 

След почивката Ливърпул натисна, но и гостите оставаха опасни. Мелие пресече подаване към Салах, което той щеше да превърне в гол, а на другия край удар на Кристенсен бе избит в корнер.  Алисон направи 2 спасявания преди в 67-ата минута Салах да подаде на Нунес, който от чиста позиция стреля в тялото на Мелие, скъсил дистанцията. Още един голям пропуск на уругваеца.  

След това Ливърпул изпълни няколко корнера, които не донесоха нищо, а и Салах бе блокиран в последния момент. Няколко минути по-късно египтянинът опита прехвърлящ удар по диагонала, но не се получи и това като цяло бе лошо решение за него. Червените обаче доминираха и Нунес видя как отличния му удар и насочената към далечния ъгъл торса, е спасена майсторски от Мелие. Секунди след това Бамфорд не успя да овладее отлична топка, което ако бе направил щеше да остане сам срещу Алисон и в крайна сметка не успя да стреля. 

В 88-ата минута Мелие спаси по отличен начин опасен удар с глава и на Фирмино, за да не допусне втори гол. И това се оказа ключово, защото половин минута по-късно Лийдс вкара отново. Съмървил получи в наказателното поле и с отличен диагонален удар смълча „Анфийлд”. 

До края Ливърпул не направи нищо, а радостта на играчите и феновете на Лийдс след последния съдийски сигнал бе забележителна. 

Ливърпул – Лийдс    1:2

0:1    Родриго 4
1:1    Салах 14
1:2    Съмървил 89

Ливърпул: Алисон, Александър-Арнолд (79 Милнър), Гомес, Ван Дайк, Робъртсън, Фабиньо (60 Хендерсън), Тиаго, Елиът (60 Джоунс), Салах, Фирмино, Нунес
Лийдс: Мелие, Кристенсен, Кох, Купър, Струик, Рока, Адамс, Харисън (72 Гнонто), Аарънсън, Съмървил, Родриго (52 Бамфорд)