Астън Вила разгроми Брайтън с 6:1 в първи мач от седмия кръг на Висшата лига. Бирмингамци се изравниха по точки с Чайките и са на третото място в класирането като изпревари по голова разлика Брайтън. И двата тима имат по 15 точки.

Големият герой в мача бе нападателя на Вила Оли Уоткинс. Той вкара хеттрик и добави асистенция за попадението на Джейкъб Рамзи. Дъглас Луис също се разписа. Первис Еступинян си вкара автогол, а попадението за гостите бе дело на Ансу Фати. Привлеченият от Барселона играч влезе на почивката и се разписа пет минути след това, за първото си попадение с екипа на Брайтън.

Вила стартира изключително силно и до почивката водеше с 3:0. Оли Уоткинс вкара първите два гола в рамките на 7 минути. Той откри след пас на Мати Кеш, а след това се възползва от подаване на Диаби за 2:0. Первис Еступинян си отбеляза автогол като отклони удар на Диаби. Треньорът на гостите Де Дзерби направи тройна смяна на полувремето и новото попълнение Ансу Фати върна един гол в 50-ата минута.

До края обаче Вила вкара още три пъти. Уоткинс оформи своя хеттрик, който е вторият му за сезона след като вкара три и на Хибърниън за Лигата на Конференциите. Последният играч на Вила с два хеттрика за един сезон е Анди Грей. Това е първия хеттрик на Уоткинс във ВЛ от 3 години насам. Последният му бе при 7:2 над Ливърпул. Само още един играч на Вила има 2 хеттрика в историята ва Висшата лига - Кристиян Бентеке.

Влезлият от пейката Джейкъб Рамзи вкара петия гол след пас на Уоткинс, а в добавеното време Дъглас Луис оформи крайното 6:1. Той се разписва в пети пореден домакински мач от Висшата лига. Нещо, което не е правил никой за Вила откакто го стори Дуайт Йорк през 1996 г.

За първи път в цялата си история във Висшата лига Астън Вила има 10 поредни домакински победи.