Италианският национал Сандро Тонали потенциално все още може да има право да играе за Нюкасъл в срещата от Висшата лига с Уулвс в събота следобед, въпреки че в четвъртък постигна споразумение с италианската футболна федерация за 10-месечна забрана за участие в незаконни залагания.

Въпреки факта, че забраната на Тонали от Италия влиза в сила ден след официалното ѝ обявяване, наказанието все още трябва да бъде удължено на международно ниво от УЕФА и ФИФА.

Според последните информации, това е процес, който може да отнеме значително време, дори месеци, въпреки това се съобщава, че федерацията е предприела превантивни мерки, за да гарантира, че забраната ще бъде потвърдена на международно ниво своевременно.

Въпреки това по време на пресконференцията в петък сутринта треньорът на Нюкасъл Еди Хау потвърди, че клубът все още не е официално уведомен за отстраняването на Тонали. Всъщност при сегашното положение на нещата Тонали ще пътува с отбора на Нюкасъл за мача срещу Уулвс.

„Все още не сме получили официално потвърждение; в момента не сме получили нищо от италианските власти“, заяви Хау пред медиите, докато изпълняваше задълженията си към медиите. „Има голяма вероятност той да бъде на наше разположение за мача с Уулвс. Подготвяме се така, сякаш той е здрав и готов да играе. Той ще пътува с нас“.

В изявление, публикувано от италианската федерация в четвъртък, се потвърждава, че на Тонали е наложена 10-месечна забрана и глоба от 20 000 евро, както и че му е наредено да направи редица публични изяви, за да разубеди други да последват примера му.