Натовареният футболен календар не само излага играчите на огромни здравословни рискове, но и значително намалява качеството на мачовете, заяви директорът на Съюза на професионалните футболисти в Англия (ПФА) Махета Моланго.

"Вече не става въпрос само за здравето на футболистите, а за опит за убийство на продукта", заяви Моландо по време на форума Financial Times Business of Football, цитиран от агенция Ройтерс. 

Директорът на ПФА си позволи да направи сравнение със сезона в американския футбол, където всеки отбор играе 17 мача и след това плейофи. Кулминацията на всичко е най-гледаното телевизионно събитие в САЩ за годината - Супер Боул. И докато тази година за трофея "Ломбарди" наистина играха голяма част най-добрите през сезона, то през миналата футболисти като Кевин Де Бройне и Ерлинг Холанд не бяха на обичайното си ниво на финала на Шампионската лига.

"Този мач реално трябва да бъде нашият Супер Боул. Миналата година обаче не беше, защото един от най-добрите футболисти в света, Де Бройне, излезе от игра в 30-ата минута. Ерлинг Холанд пък бе тотално изтощен, а Родри получи схващания към 60-ата минута. Не искаме да виждаме това", продължи той.

Моланго заяви, че футболът в Европа (б.пр.- т.нар. от американците сокър/soccer) може да се поучи от Националната футболна лига на САЩ (НФЛ). В този шампионат правата за телевизионно излъчване са изключително високи, въпреки значително по-кратния редовен сезон.

"Проведох разговор с колегите от Съюза на играчите в НФЛ (НФЛПА) и те ми казаха, че отборите им играят по 17 мача, а първенството прави по 10 милиарда долара на сезон. Поуката е, че в недостига има стойност. В момента решенията се вземат без мнението на футболистите, които са най-ценният актив на този спорт", каза още Моланго.