Отборът на Евертън бе наказан с отнемането на още две точки от актива заради финансови нарушения. "Карамелите" вече бяха санкционирани веднъж по-рано през сезона заради нарушение на финансовите правила, но за по-ранен период. Тогава на Евертън бяха отнети 10 точки, но впоследствие санкцията бе намалена на 6 точки.

Сега тимът губи още две точки от актива си и отново се доближава опасно близо до зоната на изпадащите. Според Скай Спортс мърсисайдци за надвишили позволената финансова загуба за 3-годишен период от 105 милиона паунда с 16,6 млн. Първоначално Висшата лига е искала пет точки наказание за клуба, но то е било намалено заради смекчаващи вината обстоятелства. От Евертън, които настояваха за санкция от една точка, което да влезе в сила за следващия сезон, обявиха, че правният екип на клуба вече подготвя обжалване на решението. Крайното решение по жалбата трябва да бъде взето най-късно до 25 май, една седмица след края на сезона във Висшата лига.

След новото наказание Евертън се смъква до 16-та позиция с 27 точки, само две повече от 18-ия Лутън Таун. На 17-та позиция с 25 точки е тимът на Нотингам Форест, който също бе наказан с отнемане на 4 точки заради нарушение на финансовите правила. По този начин изпадащите от Висшата лига може да не са ясни дори и след изиграването на последния кръг от кампанията, тъй като решението по жалбите може да размести крайното класиране.