Рекордьорът по трофеи за ФА Къп Арсенал се класира за осминафиналите в турнира, надигравайки Борнемут заслужено с 2:1 като гост на стадион "Виталити Стейдиъм".

Срещата стартира по превъзходен начин за "артилеристите", които откриха резултата още в петата минута чрез Букайо Сака. Той получи подаване от младата сензация Габриел Мартинели и намери близкия ъгъл на пазената от Марк Траверс врата.

"Черешките" бяха прекалено пасивни, но и гостите не изглеждаха твърде опасни. В средата на първото полувреме Траверс трябваше да се намесва и го стори на висота, когато Уилок размина Гослинг и Аке, застрашавайки целта. 

В 26-ата минута Арсенал удвои аванса си, като този път Сака влезе в ролята на подавач. Той напредна по лявото крило и пусна хубав пас в малкото наказателно поле, при който Мартинели се размина с топката, но Едуард Нкетиа не сбърка.

Чак десетина минути по-късно домакините сътвориха нещо смислено в предни позиции. Хари Уилсън стреля опасно от воле, но Мартинес спаси. После Уилсън центрира за Гослинг, но неговият удар не се получи.

Домакините имаха претенции за нарушение срещу Симпсън от Мартинели в наказателното поле, но системата за видеоповторение не уважи молбата на Борнемут за дузпа десетина минути след подновяването на играта.

В средата на втората част Симпсън профука добра възможност за своите отблизо. В 79-ата минута Стив Куук беше на път да си вкара куриозен автогол, връщайки назад към Траверс, но топката излезе в корнер.

Арсенал успяваше да контролира случващото се на терена, но в 94-ата минута все пак получи гол, когато Франсис намери влезлия малко преди това като резерва Сам Съридж. VAR потвърди, че няма засада, но и "черешките" не успяха да стигнат до нова опасност. Така техният опонент заслужено се класира напред.


Борнемут - Арсенал 1:2

0:1 Букайо Сака - 5'
0:2 Едуард Нкетиа - 26'
1:2 Сам Съридж - 94'