Изминаха двайсетина дни, откакто Йери Мина премина в Барселона, но дебютът на колумбийския защитник все още се отлага. За сравнение другият нов Филипе Коутиньо вече записа три мача за каталунците, макар да лекуваше травма.

Вестник "Марка" посочва кои са петте причини, които отлагат дебюта на бранителя. Ето ги и тях:

1. Адаптация към новия стил на игра
Мина идва от бразилския шампионат, където отборите не са толкова грамотни тактически, а и стилът на игра там няма нищо общо с практикувания в Барселона футбол. На стадион "Ноу Камп" защитата играе изнесена напред, което често поставя защитниците в неудобна позиция, ако те закъснеят с реакцията си при контраатака на съперника. Треньорът Ернесто Валверде иска Йери да свикне със стила на отбора, преди да го хвърли в дълбокото.

2. Сгъстената програма на Барса
Каталунците играят всяка седмица за Купата на Испания, където защитават трофея от последните три издания. Затова и Валверде залага на опитните си централни бранители Жерард Пике и Самюел Юмтити. Очакваше се Дон Ернесто да пусне колумбиеца срещу Алавес миналия уикенд, но мачът се оказа неочаквано труден за "блаугранас" и те спечелиха едва в края след победен гол на Лео Меси.

3. Трудна позиция в Барселона
Валверде е наясно, че да бъдеш централен защитник на "Ноу Камп" е сложна задача и за най-добрите в света. Една грешна стъпка води да жестоки критики от медии и фенове. Специалистът не иска да натоварва новото си попълнение с подобен тип напрежение и практически го предпазва.

4. Йери пристигна, за да бъде алтернатива
Преди да подпише с каталунците, Мина беше наясно, че Пике и Юмтити са титуляри. Клубът го информира за ролята му, но и му даде надежди, че ще играе заради наложителните заради дългия сезон ротации. Колумбиецът трябва да работи здраво всяка седмица, за да се пребори за място в стартовата единайсеторка.

5. Той е млад и евтин
Барса го купи от Палмейрас само за 11.8 милиона евро, което е смешна сума за класен бранител при днешните стандарти на пазара. Филипе Коутиньо се оказа най-скъпата покупка в историята на каталунците, което принуди Валверде да го използва още от самото начало. При 23-годишния Мина няма подобен момент и той може да работи спокойно, получавайки нужното време за аклиматизация. Йери може да дебютира срещу Хетафе следващата седмица, защото Юмтити е само на един жълт картон от наказание.