Барселона може да се счита за сигурен участник във финала за Купата на Испания, ако се облегне изцяло на статистиката. Във всеки един от предходните шест случая каталунците са продължавали напред след успех с 1:0 в първия мач.

Както е известно, тази вечер каталунците гостуват на Валенсия в полуфинален мач-реванш, след като взеха крехка преднина миналата седмица. Куриозното е, че в четири случая тимът е достигнал до финала, но го е печелил само веднъж.

Всичко започва през сезон 1931/32, когато "блаугранас" бият Реал Сосиедад (по онова време с име Доностия) с 1:0 в първата среща и правят 1:1 на реванша с гол на Диего в 89-ата минута. Тимът достига до финала, но губи от Атлетик Билбао с 0:1.

34 години по-късно минималният успех е последван от победа 2:0 в реванша срещу Елче на четвъртфиналите, но в следващия кръг Реал Сарагоса елиминира момчетата на Роке Олсен.

На следващата година Барселона постига победи с 1:0 и 2:1 над Малага във втори кръг, но отново отпада срещу следващия си противник, който този път е Атлетико Мадрид.

През 1986 година момчетата на Тери Венебълс повтарят абсолютно същите резултати, но срещу Атлетик Билбао на полуфиналите. Финалът е загубен с 0:1 от Реал Сарагоса.

Десет години по-късно Йохан Кройф извежда любимия си отбор до победи с 1:0 и 3:2 над градския съперник Еспаньол на полуфиналите, но и този път следва поражение с 0:1 (от Атлетико Мадрид) на финала.

През сезон 2014/15 Барса на Луис Енрике печели първо с 1:0 срещу Атлетико Мадрид на четвъртфиналите и с 3:2 на реванша. Този път черната серия приключва и на финала каталунците бият Атлетик Билбао с 3:1, постигайки невиждан за нито един друг клуб втори требъл в историята.